skipToContentskipToFooter

Vanaf 31 oktober 2023 gaat de uitgestelde BOM fase met fytosanitaire grenscontroles in

05-06-2023 In de recent gepubliceerde draft ‘Border Target Operating Model’ (BOM) heeft de Britse regering aangekondigd dat de invoercontroles op goederen vanuit de Europese Unie (EU) niet langer worden uitgesteld. Het nieuwe regime van grenscontroles zal vanaf 31 oktober 2023 van kracht worden. Vorig jaar was er nog sprake van uitstel, maar nu geeft de Britse overheid aan dat de deadline van 31 oktober 2023 vaststaat. Dit betekent dat bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk (VK), zich nu echt moeten voorbereiden op de nieuwe formaliteiten en vereisten.

Het ‘Border Target Operating Model’ wordt in drie fasen tussen 31 oktober 2023 en 31 oktober 2024 geïmplementeerd. Vanaf 31 oktober moeten bijna alle veterinaire producten voorzien zijn van gezondheidscertificaten; voor ‘medium risk plants and plants products’ is een fytosanitair certificaat nodig. Dit heeft gevolgen voor bedrijven die levensmiddelen en landbouwproducten, zoals verse groenten en fruit, vlees, vis, eieren en zuivel, importeren naar het VK. Voor deze goederen zullen fytosanitaire certificaten en inspecties vereist zijn. Het verplichte exportcertificaat voor vlees, vleesproducten en dierlijke bijproducten bij export naar het VK, blijft daarnaast ook van kracht.

Waarom verwachten we dat de nieuwe regels nu wel echt van kracht worden?

Het uitstel van het BOM, dat was gebaseerd op argumenten, zoals de situatie in Oekraïne en stijgende energiekosten, is achterhaald. De Britse regering besloot de gewonnen tijd te benutten om de grenscontroles te digitaliseren met behulp van nieuwe technologieën en gegevenssystemen. Dit stelt bedrijven in staat om zich beter voor te bereiden op de veranderingen en biedt een kans om de efficiëntie en nauwkeurigheid van de handelsprocessen te verbeteren.

Bereid je nu voor

Het is van essentieel belang dat bedrijven die handel drijven met het VK, zich bewust zijn van de nieuwe invoercontroles en van de vereiste certificeringen. Het op tijd voldoen aan deze regels, kan vertragingen en mogelijke verstoringen van de bevoorradingsketen voorkomen. evofenedex, de ondernemersvereniging voor handels- en logistieke bedrijven, biedt ondersteuning en advies aan haar leden om hen te helpen bij de voorbereiding op deze veranderingen.

Webinar ‘Border Target Operating Model’

Exclusief voor leden organiseert evofenedex op 27 juni een webinar over dit onderwerp. We vertellen welke veranderingen er precies op stapel staan, wat er na de eerste fase van het ‘Border Target Operating Model’ nog meer volgt en welke oorsprongsregels je moet gaan hanteren. Daarnaast bespreken we, aan de hand van praktische cases, de invoerrechten en oorsprong. Kortom: exporteer je naar het VK en is jouw organisatie lid van evofenedex? Dan is aanmelden voor dit webinar een must.

Vragen over internationaal ondernemen?

Rostislav en zijn collega's helpen je graag verder

Rostislav