skipToContentskipToFooter

Onder president Biden een meer gematigde koers verwacht op het gebied van internationale handel

09-11-2020 De winst van de democratische presidentskandidaat Joe Biden bij de Amerikaanse verkiezingen biedt weer meer perspectief op een betrouwbaar en werkend internationaal handelssysteem. Dat zegt directeur Bart Jan Koopman van evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland.

“De Verenigde Staten zullen waarschijnlijk een gematigder koers varen op het gebied van internationale handel en meer op zoek gaan naar partnerships. Een verbetering van het wereldwijde handelsklimaat ligt in het verschiet, wat een steun in de rug kan zijn bij het zoeken naar herstel uit de coronapandemie. Bijvoorbeeld door het vertrouwen in internationale spelregels te herstellen en door objectieve geschillenbeslechting via de Wereldhandelsorganisatie (WTO) weer mogelijk te maken. Ook een toenadering tussen de economische grootmachten China en de VS en het beslechten van de huidige handelsoorlog kan het klimaat letterlijk en figuurlijk verder verbeteren wat weer kan helpen bij het vinden van de eigen Europese rol in de verhouding met de beide wereldmachten. Maar ook de Democraten zijn zeer kritisch op de rol van China in de wereld, dus grote stappen lijken hier niet waarschijnlijk. Het Amerika onder president Biden zal kortom hopelijk koersen op meer geopolitieke stabiliteit, herstel van de positie van de WTO en het multilaterale handelssysteem en gaan onderhandelen over een handelsakkoord tussen de EU en VS, en dat verschil kunnen bedrijven zeker gaan merken”, aldus Koopman.

Banen en investeringen

Uit CBS cijfers blijkt bijvoorbeeld dat Nederland zo’n 27 miljard euro exporteert aan onder andere high tech producten (zoals gespecialiseerde machines van ASML en chips van NXP), chemische- en aardolieproducten en elektrische apparaten. Amerikaanse bedrijven investeren jaarlijks miljarden euro’s direct in de Nederlandse economie en bieden met ruim 2800 bedrijven in Nederland meer dan 200.000 duizend mensen werk.