skipToContentskipToFooter

Onderhandelen over diverse verdragen

11-03-2024 Zwitserland en de Europese Unie gaan waarschijnlijk deze maand weer met elkaar in gesprek over politieke en economische samenwerking. Het doel van dat overleg is dat allerlei losse overeenkomsten worden vertaald in een samenhangend geheel.

Daartoe gingen de partijen eerder ook al met elkaar of om tafel, maar twee jaar geleden zagen de Zwitsers af van een mogelijk akkoord. De politieke en economische samenwerking werd daardoor in de wielen gereden, zo meldt BNR. Toch gaan de gesprekken binnenkort weer van start en het zal dan onder meer gaan over vijf bestaande verdragen voor de interne markt. Ook gaan Zwitserland en de EU het met elkaar hebben over twee nieuwe verdragen over elektriciteit en voedselveiligheid.

Niet tornen aan vrijhandelsverdrag en landbouwbeleid

Een aantal zaken zullen ongeacht het verloop en de uitkomst van de onderhandelingen niet veranderen, zo hebben de Zwitsers al aangekondigd. Aan het vrijhandelsverdrag dat al sinds 1972 van kracht is tussen beide partijen zal niet worden getornd. Ook het beschermde landbouwbeleid van Zwitserland mag niet veranderen, een beperking die niet wegneemt dat er over een landbouwverdrag zal worden onderhandeld. En wat er ook afgesproken wordt: alleen met de via referenda verkregen goedkeuring van het Zwitserse volk gaat het feest echt door.