Hoe verhuisbedrijf Henneken marktleider wil blijven na de brexit

Verhuisbedrijf Henneken

Verhuisbedrijf Henneken in Zoetermeer verzorgt jaarlijks 450 verhuizingen van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Nu gaat dat nog soepel, want er is vrij verkeer van goederen en diensten. Maar met de brexit op komst gaat dat veranderen. Directeur Lauwrens de Jong is druk bezig om ervoor te zorgen dat zijn bedrijf ook na het vertrek van het VK kan leveren. “Al twee jaar lang lees ik iedere letter over brexit en loop ik seminars en beurzen af om me te laten voorlichten, maar we weten nog steeds niet heel veel en de uitkomst is nog steeds onduidelijk. Maar wij hebben besloten om uit te gaan van een no deal brexit.”

Uitdaging

Zorgen dat alles op orde is om ook na een no deal brexit verhuizingen naar het VK te kunnen uitvoeren.

Aanpak

Wij vragen evofenedex om advies voor douaneformaliteiten en onze medewerkers volgen een op maat gemaakte opleidingen.

Resultaat

Mede dankzij de samenwerking met evofenedex hebben we vertrouwen in welke brexit er dan ook komt.

Uitdaging

“We verhuizen wel eens wat naar Zwitserland of Noorwegen, maar verder niet. We hebben wel een beetje kennis over douanezaken in huis, maar onvoldoende voor na de brexit. Straks hebben er in één keer 35.000 bedrijven, die nu handelen met het VK en geen kennis hebben van douane, iemand nodig. Er is nu al een groot tekort aan douanedeclaranten. Dus je kunt wel zeggen, ik bel tegen die tijd een douane-expediteur voor aangifte, maar de kans bestaat dat die geen tijd meer heeft. En als ze al tijd hebben, zullen ze vanwege de hoge vraag de prijs verhogen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Daarnaast is er ook een kans dat de wachttijd oploopt als de stapels aanvragen hoger worden.”

Tijdens de voorbereiding op brexit biedt evofenedex praktische ondersteuning
Lauwrens de Jong, directeur Henneken

Aanpak

Om het bovenstaande scenario te voorkomen besloot De Jong om het douanegedeelte zelf te gaan organiseren met hulp van evofenedex. “De trend is namelijk dat mensen steeds sneller en op steeds kortere termijn willen verhuizen. Nu kunnen we redelijk tegemoet komen aan die wensen, want we hebben geen douanetoestanden. Dat wordt straks anders, want dan moeten alle douanedocumenten worden afgehandeld. Als de douane-expediteur dan even geen tijd heeft, stokt het werk. Ik wil daar niet afhankelijk van zijn. Daarnaast kunnen we ons met deze service onderscheiden van de concurrentie. Als wij zelf de douaneformaliteiten kunnen regelen is dat interessant voor klanten.”

Inmiddels zijn alle procedures om de benodigde douanevergunningen op tijd te hebben in werking gezet. Ook is er een vergunningsaanvraag ingediend om een douane-entrepot te worden, waardoor goederen kunnen worden opgeslagen zonder belast te worden. “Daar hebben we advies voor gehad van evofenedex. Er wordt een maatwerktraining voor ons personeel opgezet omdat wij alleen maar verhuizingen doen en verder geen producten of iets dergelijks vervoeren.”

Resultaat

“Mede dankzij de samenwerking met evofenedex zijn we druk met het aanvragen van alle benodigde vergunningen en het opzetten van een training op maat voor onze medewerkers om zelf de douaneformaliteiten te kunnen afhandelen. Dankzij de hulp zijn wij straks verhuizer en douaneagent in één en dat is een voordeel voor de klant. Ik denk dat we per 29 maart klaar zijn voor de brexit.”

brexit evofenedex

Brexit-checklist

65 tips om je voor te bereiden op de brexit

Er komen veel veranderingen aan, waarvan nu al vrijwel zeker is dat Nederlandse ondernemers er mee te maken krijgen per 1 januari 2021. Deze checklist bevat 9 stappen en 65 concrete tips die je helpen met een goede voorbereiding op de brexit.

Sander
Contact

Hulp nodig bij brexit?

Sander helpt je graag verder