Tienduizend medewerkers opleiden om veilig te werken met gevaarlijke stoffen

Intergamma

“Wij zijn de organisatie achter de bouwmarkten Gamma en Karwei. Wij hebben in Nederland en België meer dan 400 filialen en 10.000 medewerkers”. vertelt Eric Jan Schipper, manager compliance services & public affairs. In deze bouwmarkten staan de schappen vol met producten die bij verkeerd gebruik gevaarlijk kunnen zijn, zoals verfspuitbussen, wasbenzine, zoutzuur en lampenolie. In 2015 startte Intergamma het project Gevaarlijke Stoffen.

De uitdaging

Onvoldoende kennis aanwezig bij de bouwmarktmedewerkers over veilig werken met producten die gevaarlijke stoffen bevatten. 

Onze aanpak

Gezamenlijk ontwikkelen van een e-learning voor al het winkelpersoneel.

Het resultaat

In ongeveer zes maanden tijd ruim tienduizend van de winkelmedewerkers opgeleid in de omgang met gevaarlijke stoffen binnen de winkel.

Uitdaging

Een van de conclusies van het project is dat er onvoldoende kennis aanwezig is bij de bouwmarktmedewerkers over veilig werken met producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Vanuit de Arbowet, REACH en CLP-wetgeving is de verplichting opgelegd voor de werkgevers om kennis aan te reiken aan de werknemer om hun werk zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren in hun contact met gevaarlijke stoffen. Intergamma en evofenedex slaan de handen ineen om optimaal aan deze opleidingsverplichting te voldoen.

Aanpak

Er wordt gekozen voor het gezamenlijk ontwikkelen van een e-learning voor het winkelpersoneel. Schippers: “Het voordeel van e-learning is bovendien dat je op elk moment van de dag en overal kan studeren; thuis, op het werk, waar dan ook. Examens gaan ook elektronisch. We verkopen heel wat gevaarlijke stoffen waarmee iemand een bom zou kunnen maken; zodra van dat soort artikelen in één keer heel veel wordt gekocht, moeten we dat melden bij de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Daarover zitten ook instructies in de opleiding.”

Medewerkers moeten na de cursus in staat zijn om deze producten te herkennen, ongelukken te voorkomen en juist te handelen als er onverhoopt iets mis gaat. Dit zorgt voor een veiliger werkomgeving in de bouwmarkten.

“5.000 gevaarlijke stoffen, 10.000 medewerkers, één oplossing van evofenedex.”
Eric Jan Schipper, manager compliance services & public affairs, Intergamma

Resultaat

In 2016 zijn in ongeveer zes maanden tijd ruim tienduizend van de winkelmedewerkers opgeleid in de omgang met gevaarlijke stoffen binnen de winkel. “Wij waren de eerste grote retailer die de opleiding gevaarlijke stoffen op deze manier aanpakt en het mooie is dat het nu branchebreed wordt opgepakt. De branchevereniging van doe-het-zelfzaken gaat de opleiding nu overnemen. Een nuchtere beslissing, je kunt zo’n opleiding wel concurrerend doen, maar je praat toch over hetzelfde. Bovendien kunnen mensen die de opleiding hebben gevolgd, in de hele branche aan de slag. De kosten van de opleiding komen uit een sociaal fonds, dus het kost de keten en de franchisenemers niets. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar zo is het wel.” besluit Schippers.

logisticx

Ontvang de rest van het jaar gratis evofenedex logisticx

Het vakblad voor logistieke professionals

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Vraag dan kosteloos ons magazine logisticx aan en ontvang deze gratis voor de rest van het jaar.

Sander Zandvoort
Contact

Ook voldoen aan wet-en regelgeving?

Sander en zijn team helpen je graag verder!