Zo stuurt Koppert elke dag miljoenen insecten en roofmijten de wereld over

Koppert

Het Nederlandse Koppert Biological Systems stuurt elke dag miljoenen hommels, mijten en andere insecten naar klanten over de hele wereld. Een logistieke uitdaging van jewelste, vertelt global supply chain manager Martijn van de Waarsenburg. “Deze beestjes zijn de natuurlijke vijanden van allerlei ongedierte in kassen, waar bijvoorbeeld fruit, komkommers, tomaten of bloemen worden gekweekt. We verkopen onze producten aan telers die ze uitzetten en zijn daarmee de biologische variant van chemische bestrijdingsmiddelen.” Koppert is inmiddels wereldwijd marktleider op dit gebied.

De uitdaging

Hoe je 50.000 insecten in goede conditie en op tijd bij internationale klanten krijgt.

Aanpak

Wij vragen evofenedex om advies en onze medewerkers volgen er regelmatig opleidingen.

Resultaat

Mede dankzij de samenwerking met evofenedex hebben we onze logistiek en export verder kunnen optimaliseren

Uitdaging

“Het is een ingewikkeld logistiek proces om al die beestjes in goede conditie en op tijd bij onze veelal internationale klanten te krijgen”, gaat Martijn verder. “Het kweken van de roofmijten en insecten duurt zo’n vier tot acht weken. Ze gaan dan met speciaal dragermateriaal in een fles of een zakje, al gauw met 50.000 stuks tegelijk. Het is levend materiaal, dus extreem gevoelig. De zending moet zowel isoleren als ventileren en dat is een spel dat we steeds beter beheersen.”

“Wat moeilijk te voorspellen blijft is de vraag. Veel hangt daarbij af van het weer. Onze producten zijn bovendien kort houdbaar. We kunnen dus nauwelijks voorraden aanmaken en moeten de producten snel kunnen vervoeren. We maken daarvoor vaak gebruik van luchtvracht. De beperkte ruimte op Schiphol voor vrachtvluchten vormt wel steeds meer een logistieke uitdaging voor ons. Het is prettig om te weten dat de vereniging evofenedex dan achter je staat om voor je belangen op te komen.”

Aanpak

“evofenedex heeft veel kennis en ervaring op het gebied van export en logistiek”, vindt Martijn. “Wij vragen deze ondernemersorganisatie dan ook regelmatig om advies en onze medewerkers hebben bij hen opleidingen gevolgd om onze kennis op het gebied van export en logistiek bij te spijkeren.

Ik zal je een voorbeeld geven: voor onze eigen vestiging in Berkel en Rodenrijs hebben we de erkenning Bekende Verzender verkregen, ook wel bekend als Known Consigner. Daar worden onze pakketten zo ingepakt dat we bij de douane op Schiphol een paar controlestappen kunnen overslaan. Voor het juist inrichten van deze beschermde zone heeft evofenedex ons geadviseerd. Daarnaast hebben zij de medewerkers opgeleid die toegang hebben tot deze ruimte.

Verder hebben we vrij recent nog juridisch advies gevraagd voor een service level agreement (SLA) die we met één van onze agenten hadden gemaakt. Die was niet helemaal duidelijk en dat leidde regelmatig tot discussies. Samen met evofenedex hebben we een nieuw document opgesteld. Hun kennis op dit gebied bleek daarbij zeer waardevol.”

“evofenedex heeft veel kennis en ervaring op het gebied van export en logistiek. Wij vragen deze ondernemersorganisatie dan ook regelmatig om advies en onze medewerkers hebben bij hen opleidingen gevolgd om onze kennis op het gebied van export en logistiek bij te spijkeren.”
Martijn van de Waarsenburg, Global supply chain manager Koppert

Resultaat

“Mede dankzij de samenwerking met evofenedex hebben we onze logistiek en export verder kunnen optimaliseren. Onze mensen weten waar ze mee bezig zijn. De markt kent ons als een betrouwbare leverancier met een uitgekiende logistiek proces en dat helpt zeker om de internationale concurrentie voor te blijven.”

De buitenlandse zakenpartner

Checklist De buitenlandse zakenpartner

Hoe vind je de beste buitenlandse zakenpartner?

De sleutel tot succes bij export is vaak het vinden van de juiste zakenpartner. Maar hoe vind je die betrouwbare agent of distributeur?

Sander Zandvoort
Contact

Wil jij ook je export en logistiek verbeteren?

Sander en zijn team helpen je graag verder!