Wijzigingen in de definitie van verpakking

Belastingdienst, bedrijfsleven en overheid hebben in 2008 veelvuldig overlegd over het verlichten van de administratieve verplichtingen die samenhangen met de verpakkingenbelasting. Het resultaat daarvan is dat:

  • onder andere pallets en kratten niet langer als verpakking worden gezien maar als logistiek hulpmiddel. Hierover hoeft dus geen verpakkingenbelasting afgedragen te worden. Kijk voor de volledige lijst met logistieke hulpmiddelen, artikel 32. U treft in dit bestand ook verhelderende foto’s aan van wat de belastingdienst onder logistieke hulpmiddelen verstaat.
  • het onderscheid tussen primaire en niet-primaire verpakkingen is vervallen. Dit is ingegaan per 1 januari 2009. In uw eindafrekening voor 2008 maakt u dus nog wel onderscheid naar primaire en niet-primaire verpakkingen.

Primaire verpakking 

Een verkoop- of primaire verpakking is een verpakking die direct om het product zit en vaak niet zonder dat product kan worden verkocht. Product en verpakking vormen voor de eindgebruiker of consument een verkoopeenheid.

Voorbeelden: glazen fles waarin drank wordt verkocht, kunststof verpakking rondom pasta of rijst, kunststof houder voor bundeling van een sixpack bierblikjes, kartonnen doos om een koffiezetapparaat.

NB. Per 1 januari 2009 is het onderscheid tussen primaire en niet-primaire verpakkingen vervallen.

Niet-primaire verpakking

Secundaire en tertiaire verpakkingen vatten we samen onder de noemer niet-primaire verpakkingen. Waarom? Omdat er voor de eindafrekening over 2008 nog rekening gehouden moet worden met twee verschillende tarieven voor beide type verpakkingen. In 2009 is dit onderscheid vervallen.

Secundaire verpakking

Een secundaire verpakking is een verpakking die een aantal verkoopeenheden op het verkooppunt bij elkaar houdt. Deze verpakking kan van het product worden verwijderd zonder dat dit de kenmerken van het product beïnvloedt. Voorbeeld: een doos rondom 12 pakken koffie.

Tertiaire verpakking

Een tertiaire verpakking is een verpakking die het verladen en vervoeren van (een verzameling) verkoopeenheden makkelijker maakt en die schade moet voorkomen. Voorbeelden: rekwikkelfolie, omsnoeringsband, afdekkarton.

 

Wel of geen verpakking?

Voorbeelden van verpakkingen:
Flessen, doppen, doseerdoppen, etiketten, potten, blikken, zakken, dozen, tape, nietjes, rekwikkelfolie, omsnoeringsbanden, etiketten, kledinghangers, labels die aan producten hangen, plastic folie om CD-doosjes, lipstickhouders, koffiebekers, fritesbakjes, draagtassen, broodzakjes, wegwerpborden, aluminiumfolie, sinaasappelnetjes.

Geen verpakking zijn: transportmiddelen als rolcontainer en Deense kar, bloempot die voor de hele levensduur van de plant bedoeld is, gereedschapsdoos, theezakje, een waslaag om kaas, een velletje rond worst, wegwerpbestek, roerstaafje, bijsluiter, niet-navulbare pen, niet-navulbare aansteker, schrijfstift, martkeringsstift, correctieroller, injectiespuit.

Statiegeldflessen voor frisdrank, water of bier

Voor glazen en kunststof statiegeldflessen voor frisdrank, water of bier geldt mogelijk het lagere tarief voor niet-primaire verpakkingen. De Europese Commissie moet hierover nog een besluit nemen. In de opgaaf van 2008 wordt het geschatte bedrag voor deze statiegeldflessen voorlopig berekend tegen het niet-primaire tarief. Als de Europese Commissie niet akkoord gaat, wordt bij de uiteindelijke aangifte toch het primaire tarief toegepast.

Verschillende materiaalsoorten

De volgende materiaalsoorten kunnen worden onderscheiden

  • Glas
  • Aluminium (inclusief legeringen van aluminium)
  • Overige metalen
  • Kunststof
  • Biokunststof
  • Papier en karton
  • Hout Andere materiaalsoorten.

NB. Als u uw verpakkingsmaterialen niet wilt uitsplitsen, dan is daar ook een mogelijkheid voor. Dat moet u wel aan de Belastingdienst ter beoordeling voorleggen. Het algemene tarief dat voor deze manier van werken in het leven is geroepen is in de praktijk eigenlijk voor niemand interessant.

Samengestelde verpakkingen

Samengestelde verpakkingen (laminaten) zijn opgebouwd uit verschillende soorten, niet te scheiden materialen. Bijvoorbeeld: een kartonnen drankverpakking met een dun laagje kunststof. Bij dit soort verpakkingen moet u de verschillende gebruikte materiaalsoorten apart opgeven.

Retouren

Als u bijvoorbeeld als thuiswinkelbedrijf aan consumenten levert en zij sturen een product met verpakking terug, geldt dit als uitval. U betaalt hier dus geen verpakkingenbelasting over.

Grote glazen potten met inhoud voor de horeca

Deze verpakkingen worden gezien als primair verpakkingsmateriaal. U betaalt dus als leverancier het hoge tarief.