Per 1 oktober nieuwe eisen gezondheidscertificaat Oman en Saudi Arabië

Per 1 oktober 2017 gelden nieuwe eisen voor het verplichte gezondheidscertificaat

23-08-2017  Voor partijen die niet-veterinaire levensmiddelen naar Saudi Arabië en Oman exporteren, gelden per 1 oktober 2017 nieuwe eisen voor het verplichte gezondheidscertificaat. Volgens de Nederlandse Voedsel –en Warenautoriteit (NVWA) willen Saoedi Arabië en Oman per die datum een additionele verklaring op het gezondheidscertificaat voor export van (niet veterinaire) levensmiddelen.

Status

De NVWA implementeert momenteel de gewijzigde eisen in de Nederlandse werkwijze. Daarbij bekijkt de NVWA de mogelijkheden voor het eventueel samenvoegen van de additionele verklaring op de certificaten en een mogelijke overgangstermijn. Wanneer hier meer duidelijkheid over komt, zal er een template worden opgenomen in e-CertNL (voormalige Client). We raden betrokken partijen aan dit systeem goed in de gaten te houden.

Aanpak knelpunten

evofenedex ontving dit jaar al diverse meldingen over de kwaliteit van dienstverlening van de NVWA bij export. Bedrijven noemen daarbij met name de beperkte communicatie en bereikbaarheid van de NVWA, de inflexibele opstelling en plotselinge wijzigingen in beleid. evofenedex heeft deze punten uiteraard onder de aandacht gebracht van de NVWA. Mede dankzij de input van evofenedex is de NVWA een programma gestart om de dienstverlening te verbeteren. We roepen partijen op knelpunten en wensen te blijven delen, zodat we die kunnen meenemen in ons periodieke overleg met de NVWA.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder