12.000 euro boete voor de Belgische tol

In deze nieuwe artikelenreeks deelt de ledenservice opvallende verhalen van leden waarbij misverstanden over de regels grote gevolgen hebben.

17-04-2018  Onze juristen en vervoersexperts krijgen dagelijks te maken met de meest uiteenlopende probleemsituaties van leden. De situaties variëren van complexe zaken zoals financiële aansprakelijkheid voor de vertraging bij de demurrage (overlig-geld) van een containerschip, tot tachograafboetes. Zoals laatst, voor een bedrijf dat zich niet had gerealiseerd dat het tol verschuldigd was in België.

Het overkwam het bedrijf toen het in een korte periode twaalf keer naar België reed met een vrachtauto. Aangezien het bedrijf, een lid van onze vereniging, voornamelijk binnen Nederland actief is, had het zich onvoldoende verdiept in de buitenlandse regelgeving. De firma was bovendien in de veronderstelling dat de Belgische tol niet op het betreffende vervoer van toepassing zou zijn.

Twaalf keer geflitst

Tijdens de laatste rit werd de betrokken vrachtauto onderweg in België staande gehouden. Het bleek dat de vrachtwagen inmiddels al twaalf keer was geflitst, waarbij telkens was vastgesteld dat er geen tol was betaald. De administratieve sanctie van het rijden zonder tolkastje in België is 1.000 euro per overtreding en de bestuurder van de vrachtauto kreeg te horen dat er daardoor 12.000 euro aan boetes open stond. De vrachtauto werd direct aan de wielklem gelegd.

Boete

Het lid belde prompt met onze ledenservice voor advies in deze situatie. Het advies kon helaas niet anders luiden dan dat er toch echt eerst ter plekke moest worden betaald: contant of per creditcard. Daarin is de Belgische wetgeving onverbiddelijk.

Oorzaak

Een oorzaak van een opeenstapeling van boetes bij de Belgische tol is het verschil in het moment dat de boete wordt geconstateerd, en het moment dat de boete bij de overtreder op het bureau belandt. Daar kan zomaar een periode van weken tussen zitten. Zo is de ledenservice ook bekend met een situatie waarbij het geregistreerde kenteken in het tolkastje niet overeenkomt met het kenteken van de vrachtauto. Op die overtreding staat dezelfde boete: duizend euro. Pas toen de betrokken vrachtauto onderweg een keer werd aangehouden bleek dat er een boete was opgebouwd van inmiddels 80.000 euro.

Matigen

De Vlaamse belastingdienst biedt overigens mogelijkheden om een matiging van het boetebedrag aan te vragen. De ledenservice adviseert leden die in situaties als deze terecht komen gebruik te maken van het internationale netwerk van advocaten waarmee evofenedex in contact staat. De kans bestaat dat op deze manier de financiële pijn verzacht kan worden.

Risicoscan

Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door de experts van evofenedex een gratis Risicoscan ontwikkeld. Deze geeft bedrijven inzicht in welke mate zij risico lopen met hun wegtransport. De risicoscan is ontwikkeld op basis van de ervaringen van de ledenservice en de onderwerpen waarover de meeste misverstanden bestaan. Na afloop ontvangt de deelnemer een beoordeling van zijn risico’s en aanvullende informatie over de wetgeving. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder