16.000 euro boete voor foute registratie met tachograaf

Registratiefouten maanden voorafgaand aan een inspectie worden toch een kostbare zaak

08-05-2018  Leden vragen onze vervoersexperts en juristen dagelijks advies over problemen tijdens transport. In deze artikelenreeks deelt de ledenservice pijnlijke verhalen van leden die tegen de complexiteit van de wetgeving aanlopen.

Een van onze leden, werkzaam in de bouw, kreeg per brief een inspectie aangekondigd van de Inspectie Leefomgeving en Transport.  Na het constateren van onregelmatigheden in de rij- en rusttijdenregistratie, besloot de Inspectie een boete te geven van in totaal 16.000 euro. Drie chauffeurs hadden tijdens de piekmomenten een aantal maanden eerder fouten gemaakt in de registratie.

Jaar lang controleerbaar

Helaas kon onze ledenservice in deze situatie geen rol meer spelen om de boete te matigen. “Grip op het tachograafgebruik van de chauffeur is een absolute noodzaak. De Inspectie kan namelijk de rij- en rusttijdgegevens tot een jaar terug controleren bij een bedrijfsinspectie. Wanneer een chauffeur een registratiefout heeft gemaakt in januari en de controle vindt plaats in oktober, dan worden chauffeur en bedrijf alsnog beboet”, vertelt Marjolein Maas, ledenadviseur bij onze ledenservice.

Controle onderweg

Bij een inspectie van een chauffeur langs de weg, kan de inspectiedienst de rij- en rusttijden controleren tot 28 kalenderdagen voorafgaande aan de rit. Als de chauffeur in deze tijd keurig zijn registratie heeft verricht, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Zo kan hij zonder boete zijn weg vervolgen. Landelijk ligt het aantal overtredingen bij dit soort controles van de rij- en rusttijden tussen de tien en twaalf procent.

In het vizier

De bedrijven die tijdens de controle niet voldoen aan de het Arbeidstijdenbesluit vervoer, kunnen hierdoor extra in het vizier van de inspectie komen. De inspectie heeft dan een aanleiding om een bezoek te brengen aan de bedrijfslocatie. Zo kunnen zij overgaan tot een grootschalige inspectie van de rij- en rusttijden van meer chauffeurs.

Foutgevoelig

Voor voertuigen en voertuigcombinaties die een toegestane maximummassa hebben van meer dan 3500 kilogram geldt in Europa de tachograafplicht. Maar het bedrijfsmatig gebruik van een tachograaf is een foutgevoelige activiteit. Bij verkeerd gebruik heb ja al snel een boete 4.400 euro te pakken. En let op: deze boete geldt per chauffeur per dag.

Vervoer-check

Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door onze experts de Vervoer-check ontwikkeld. Deze adviesdienst geeft inzicht in alle mogelijke problemen waar je door wet- en regelgeving mee te maken kunt krijgen. Ook wordt zo de bedrijfsvoering op het gebruik van de tachograaf helemaal doorgelicht.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder