35 centimeter te hoog is 1000 euro boete

Even niet opletten op de regels kan een hoop geld kosten

01-05-2018 Onze vervoersexperts en juristen krijgen dagelijks te maken met de problemen van leden. Een eigenschap hebben ze allemaal gemeen: ze kosten tijd en geld. In deze nieuwe artikelenreeks deelt de ledenservice opvallende verhalen van leden waarbij misverstanden over regels grote gevolgen hebben.

Een van onze leden is actief in de landbouw en vervoert een lading houtsnippers in een kiepwagen. Een inschattingsfout met de hoogte van de lading is dan al snel gemaakt. De lading blijkt in totaal 4 meter en 35 centimeter hoog. De controlerende instantie is echter onverbiddelijk. Een boete van  1.000 duizend euro voor het overschrijden van de maximale hoogte met 35 centimeter is het gevolg.

Geschrokken van deze forse boete neemt het lid contact op met de ledenservice om te beoordelen of er mogelijk succesvol bezwaar gemaakt kan worden tegen de hoogte van de boete. De wet- en regelgeving is duidelijk: 4 meter is het maximum voor een zogeheten deelbare lading. De lading houtsnippers had uiteindelijk ook in meerdere ladingen gesplitst kunnen worden.

Eisen

“De verkeerswetgeving stelt eisen aan het veilig vervoeren van lading. Eisen waaraan altijd moet worden voldaan en speciale eisen die gelden bij het vervoer van lading die uitsteekt. De chauffeur en de kentekenhouder van de auto moeten aan die eisen voldoen. De verkeerswetgeving noemt als 'ondeelbare lading': lading die ten behoeve van het vervoer niet zonder overmatige kosten of risico van schade, in twee of meer ladingen kan worden gesplitst. Ondeelbare lading mag meestal meer uitsteken dan andere lading”, legt medewerker ledenservice Fred Hoozemans uit.

Vervoer-check

Voor bedrijven die hun eigen vervoer verrichten is door onze experts de Vervoer-check ontwikkeld. Deze check geeft inzicht in alle mogelijke problemen waar je door wet- en regelgeving mee te maken kunt krijgen. Bovendien krijg je de kans om uit verschillende oplossingen de aanpak te kiezen die het beste past bij jouw bedrijf om problemen met controlerende instanties en andere partijen te voorkomen. 

Onze adviseur Jamie
Contact

Vragen over magazijnen?

Jamie en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder