09-03-2017 Een motor en autocomponenten in schaal 1:1 en hulpmiddelen voor revaliderende patiënten; 3D printing verliest het beeld van nerds die op zolder fantasiefiguren van een paar centimeter groot printen. Dat is indruk van de zevende jaargang van de vakbeurs RapidPro in Veldhoven.

Grote bedrijfsprinters

Anders dan een paar jaar geleden is het aantal meters expositieruimte voor productieprinters op de zenkele malen groter dan de ruimte voor voor hobby en studie. Nieuwe generaties van de compacte en grote printers leveren tot in detail mooi afgewerkte producten.

Toepassingen

Een belangrijk toepassingsgebied is nog steeds het maken van prototypes van verpakkingen en producten aan de hand van 3D bouwtekeningen. Vooral de automobielindustrie gebruikt geprinte componenten in het ontwerpproces van auto's. Het gebruik van universele codes maakt dat ontwerpen land en zee kunnen overbruggen en binnen enkele dagen overal kunnen worden beoordeeld.

Operatiekamer

Verkoopklare voorwerpen vinden inmiddels hun weg naar operatiekamers (botvervangers) en revalidatiecentra (hulpmiddelen en protheses). De gezondheidszorg lift mee op de verbeteringen in 3D-scannen als een basis voor het maken van bouwtekeningen.

Ducati

De beurs toont wat er met de huidige stand van techniek mogelijk is. De Nederlandse 3D printerfabrikant Builder 3D Printers heeft de beurs aangegrepen om zijn grote printers te tonen en demonstreerde dat met een prototype van een Ducati op de foto. De machine kan objecten van 1100 bij 500 bij 820 mm printen. De Ducati laat gelijk zien dat 3D printen tijd vraagt. Het heeft 718 uur doorlopend printen gevraagd om de 63 onderdelen te produceren. Het prototype is vervaardigd uit 100% bioplastic uit zetmeel.

Metaal

De producenten van printers krijgen het printen van metalen objecten onder de knie. Het Britse bedrijf 3Dealis toont in Veldhoven een stalen V12-motorblok. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum is een vaste exposant van metalen objecten op de beurs in Veldhoven en wil als kenniscentrum Nederlandse bedrijven helpen om certificeerbare 3D metaal geprinte producten te maken.

De beurs in conferentiecentrum Koningshof is vandaag nog tot 5 uur te bezoeken.