24-02-2015  3D-printing maakt de supply chain van bedrijven een stuk efficiënter, net als innovaties zoals planning- en routeoptimalisering in het verleden deden. Hoewel er ook nadelen en risico’s zijn, wegen de mogelijkheden die 3D-printing biedt voor bedrijven veel zwaarder.

Dit stelt Robert Janssen, consultant logistiek bij TNO, in het EVO Logistiek Jaarboek 2015.

Schakels

De waarde van 3D-printing ligt volgens Janssen in kosteneffectieve maatwerkproductie. ‘Elk product kan uniek zijn, helemaal afgestemd op de wensen van de klant. Er is meer vrijheid van ontwerp en dit wordt feitelijk niet wordt beperkt door productiemogelijkheden. Het is mogelijk om op een relatief eenvoudige wijze complexe onderdelen te fabriceren, waarbij diverse functies worden geïntegreerd.

Vraag

Volgens Janssen zorgt 3D-printing er ook voor dat er minder vraag komt naar massaal geproduceerde items uit Azië, omdat consumenten meer maatwerkproducten gaan kopen. ‘De CEO van Kuehne+Nagel verwacht dat er daardoor minder langeafstandsvervoer op de belangrijkste handelsroutes tussen Azie en Europa plaats zal vinden. Ook is er minder opslag en vervoer door de Europese en de regionale distributiecentra.’

Jaarboek

Het hele artikel over 3D-printing, maar ook andere visies op de toekomst van de logistiek, is te lezen in het EVO Logistiek Jaarboek 2015. EVO presenteert het jaarboek op 5 maart, tijdens het Logistiek Manager van het Jaar-congres in Utrecht. Het jaarboek is gratis te bestellen.