07-12-2011  Niet méér transport, maar géén transport. Veroorzaker van deze nachtmerrie voor supplychainmanagers en vele anderen in de logistiek is de 3D-printer. ‘Printing on demand’ veranderde al de grafische wereld en nu misschien ook handel en industrie.

Minimaal transport

Lokaal produceren wat lokaal nodig is, met minimaal transport en minimale voorraden. In de industrie begint het langzaam door te dringen. Er staan geen machines die iets samenstellen door lassen, knippen en buigen, maar door een product laag voor laag te printen.

Impact

Het levert de techniek ook wel de naam ‘rapid manufacturing’ op en ook dat klinkt nog vertrouwd en minder avontuurlijk dan 3D-printen. Maar dat is het wel degelijk en het zal grote impact hebben op handel en industrie.

Cartridge met grondstof

Nu nog verscheept Ikea containers met artikelen over de hele wereld, maar over een paar jaar staat in de winkel misschien wel een 3D-printer die het artikel in de gewenste kleur en met misschien ook persoonlijke aanpassingen levert. Een cartridge met grondstof vervangt een hele supply chain.

In de net verschenen EVO Logistiek nummer 8 een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing. (Zie bijlage).