5 tips voor én door supply chain managers

Supply chain managers geven hun beste tip om ketenlogistiek te verbeteren

20-02-2019  What’s in a name?’ zeggen de Engelsen, maar ‘supply chain management’ (SCM) klinkt voor de gemiddelde ondernemer toch anders dan ‘ketensamenwerking’. In een reeks gingen we nader in op het begrip SCM en op het belang ervan voor ondernemers. Als afsluiting van de reeks geven de vijf supply chain managers die aan het woord kwamen nu hun beste tip om ketenlogistiek te verbeteren.

“Houd het simpel”

De tip van Hans Bruning (Senior Supply Chain Manager GNT), is om het geheel zo simpel mogelijk te houden. “Zorg voor een zo hoog mogelijke graad van automatisering waarbij de systemen goed met elkaar kunnen communiceren. Blijf innoveren en vernieuwen om de menselijke fout zo veel mogelijk uit de keten weg te nemen.”

“Zorg voor inzicht in data”

Volgens Elida Mehmedbegovic (Manager Supply Chain Big Bazar) verbeter je de supply chain niet door iedere schakel afzonderlijk te analyseren, maar door de keten in zijn geheel te bekijken. “Transparantie, stabiliteit, standaardisatie en samenwerking zijn essentieel en daarvoor moet je wel inzicht hebben in data, want om goede besluiten te kunnen nemen, is het belangrijk dat je beschikt over accurate en actuele informatie. Zo kun je de verbeterslagen in de hele keten doorvoeren.”

“Leg afspraken vast”

“Het is altijd lastig samen te werken met concurrenten of leveranciers wanneer er commerciële gevolgen kunnen zijn”, zegt Martijn Vermunt (Supply Chain Manager Shell). Hij geeft als tip mee om  afspraken daarom goed vast te leggen. Dat voorkomt misverstanden. “En betrek de operationele medewerkers erbij”, voegt hij eraan toe. “Zij kijken vaak anders tegen problemen aan waardoor je veel sneller een efficiënte oplossing voor een keten bedenkt.”

“Let op gevolgen van keuzes aan het begin van de keten”

Nog steeds is er te weinig inzicht in de gevolgen van de keuzes die in het begin van de keten worden gemaakt. Dat stelt Harold Reusink (Supply Chain Manager CoolCat). “Veel inefficiëntie komt pas aan het licht in het distributiecentrum. Het moet dan aan het eind van de keten worden opgelost om toch op tijd en netjes te leveren aan de filialen en klant. Als problemen al eerder in de keten zichtbaar worden, is het nog mogelijk om voor efficiëntere oplossingen te kiezen.”

“Kijk eens verder dan de vaste routines”

Verras jezelf en aanschouw elke situatie alsof je het voor de eerste keer meemaakt. Dat is erg belangrijk en waardevol, is de tip van Jeroen Scholte (Supply chain manager Dyka). “Neem iets niet zomaar als vanzelfsprekend aan. Stel vragen, dat brengt ook bij de ander iets op gang. Samen ben je sneller in staat om verandering teweeg te brengen. En dat is nodig om ontwikkelingen in de logistiek in gang te brengen. Sparren is dus nodig, maar ook goed luisteren naar anderen en ontdekken wat daar leeft. We zijn gewend om iets te doen zoals we het altijd doen, maar kijk eens verder dan de vaste routines.”

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder