17-09-2015  Vorige week presenteerde Apple haar allernieuwste producten - van de iPhone 6S tot en met de iPad Pro. Maar niet alleen Apple is bezig met nieuwe producten. Leden van EVO zijn dat ook.

EVO bestaat dit jaar 75 jaar – in die tijd is de logistieke wereld flink veranderd. Wat dacht u bijvoorbeeld van de uitvinding van de pallet of de container? Daarom blikt EVO iedere donderdag terug op die mijlpalen.

Afvalstoffen

Zo maakt EVO zich sinds jaar en dag hard voor bedrijven die afvalstoffen vervoeren, inzamelen en verhandelen. Vorig jaar presenteerde EVO, voorafgaand aan de Europese parlementsverkiezingen, bijvoorbeeld de top-10 Europese handelsbelemmeringen.

Bedrijven die in verschillende landen afval vervoeren, inzamelen en verhandelen, krijgen in de praktijk te maken met een regelbrij door verschillen in de interpretatie, uitvoering en toezicht op nationaal, deelstaat- of provinciaal niveau. Er moet wat EVO betreft één Europese toezichthouder voor grensoverschrijdend afvalvervoer komen. De beleidsadviseurs van EVO houden u via de website op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit onderwerp.

Electronisch afval

Maar van 'ThrowbackThursday' vooruitkijkend naar 'The Day After Tomorrow', wordt electronisch afval steeds belangrijker. Kersvers EVO-lid Weelec is gespecialiseerd in de inzameling, sortering en verwerking van e-waste en het destilleren van kennis uit deze afvalstroom. ‘De hoeveelheid elektronisch afval groeit en is er een ernstig gebrek aan kennis. Weelec pakt dit aan’, aldus directeur Cyrille Depondt.

Schone grondstoffen

Kort samengevat helpt Weelec zijn partners - ‘wij spreken niet over klanten’ - van hun elektronisch afval af. Hiervoor maakt de onderneming gebruik van een bijzonder verwerkingsproces: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zorgen voor een handmatige demontage van het afval en daarna volgt een hightech machinaal proces. De uitkomst van deze sociale werkwijze: schone grondstoffen.

Toekomst

Het leverde hem een bezoek op van het ministerie van Economische zaken. ‘Zij vroegen zich hardop af ‘of wij enig idee hadden hoeveel miljoenen er jaarlijks bij moeten in de markt van het afval’, maar wij beschikken over een model waaruit blijkt dat het zelfstandig kan. Daarmee staat kortom die hele afvalmarkt ter discussie. Dat spreekt het ministerie erg aan.’

Koploper

Dan, na een korte stilte: ‘Ik ben hier gewoon wasmachines gaan slopen en ineens ben ik een koploper. Maar ik ben gewoon bezig met de ‘day after tomorrow’. Er is een recyclingindustrie en die hoopt op zoveel mogelijk afval. Daarmee verdienen ze namelijk hun geld, maar Weelec wil helemaal niet zoveel mogelijk afval verwerken. Recyclen is dweilen met de kraan open, dat is precies wat we niet moeten willen. Die kraan aan de voorkant moet dicht.' 

'Mijn stelregel is: massa is kassa is bullshit. Het draait om het toevoegen van waarde. Daar zoeken wij naar. Met andere woorden: wij gaan voor dienstverlening in plaats van voor geld verdienen door middel van een trucje met afval achter een groot, gesloten hekwerk.’ 

75 jaar

EVO is samen met u 75 jaar geworden – velen van u zijn immers al sinds jaar en dag lid. Gelukkig komen er ieder jaar ook weer nieuwe leden bij. Op #ThrowbackThursday blikt EVO daarom met u terug op 75 jaar voor en door onze leden. Heeft u zelf nog foto’s, verhalen of andere herinneringen? Deel ze met EVO!

Bekijk de mooiste momenten