27-08-2015  Terugkomend vakantieverkeer en noodweer zorgden de afgelopen weken voor flink wat files. Maar de meeste files staan er natuurlijk buiten de zomervakantie om. EVO strijdt daarom al jaren tegen het structurele fileleed voor ondernemers.

#ThrowbackThursday

EVO bestaat dit jaar 75 jaar – in die tijd is de logistieke wereld flink veranderd. Wat dacht u bijvoorbeeld van de uitvinding van de pallet of de container? Daarom blikt EVO iedere donderdag terug op die mijlpalen. Van de rol van de Vietnamoorlog in de groei van de container, het door Rotterdam uitroepen van 1963 tot ‘Havenjaar’ tot SAIL in Amsterdam.

Ondernemers

EVO maakt ieder jaar samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) De Economische Wegwijzer - een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files voor Nederlandse ondernemers.

De A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein stond vorig jaar op de eerste plek van duurste files voor het vrachtverkeer. Nummer twee op de lijst is de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

Knelpunten

In 2014 signaleerde EVO helaas een stijging van het aantal files. ‘Kiezen voor extra investeringen in wegcapaciteit blijft dus nodig’, aldus het advies van algemeen directeur Machiel van der Kuijl destijds aan de Tweede Kamer. De economische schade voor handels- en productiebedrijven werd geraamd op 800 miljoen euro per jaar.

In 2013 schatte TNO, dat de schade van het fileleed voor EVO berekent, nog op 888 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg de schade zelfs bijna één miljard euro op jaarbasis. De conclusie van EVO luidt dan ook: asfalt werkt. Daarom maakt EVO zich in Den Haag en lokaal hard voor gerichte investeringen in knelpunten.

Hindernissen wegnemen

Ook dit jaar komt EVO weer met een overzicht van de top-20 duurste files. U bent immers te laat bij een klant als u in de file staat. Wilt u samen met EVO lokale hindernissen die uw werk onnodig remmen, wegnemen? Sluit u dan aan bij één van de EVO-regiobesturen:

  1. EVO-regiobestuur Flevoland en Utrecht
  2. EVO-regiobestuur Gelderland
  3. EVO-regiobestuur Noord-Brabant
  4. EVO-regiobestuur Noord-Holland
  5. EVO-regiobestuur Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe).
  6. EVO-regiobestuur Limburg
  7. EVO-regiobestuur Overijssel
  8. EVO-regiobestuur Zeeland
  9. EVO-regiobestuur Zuid-Holland

75 jaar

EVO is samen met u 75 jaar geworden – velen van u zijn immers al sinds jaar en dag lid. Gelukkig komen er ieder jaar ook weer nieuwe leden bij. Op #ThrowbackThursday blikt EVO daarom met u terug op 75 jaar voor en door onze leden. Heeft u zelf nog foto’s, verhalen of andere herinneringen? Deel ze met EVO!

Bekijk de mooiste momenten