01-10-2015 Al 75 jaar lang biedt EVO haar leden dagelijks de helpende hand. Van de ledenservice tot en met de bedrijfsjuristen – EVO is er 24/7. Maar speciale gebeurtenissen leidden in die 75 jaar soms tot speciale hulplijnen. Nog niet zo heel lang geleden, in de zomer van vorig jaar, konden EVO-leden die handelen met bedrijven in Rusland wel wat extra advies gebruiken.

#ThrowbackThursday 

EVO bestaat dit jaar 75 jaar – in die tijd is de logistieke wereld flink veranderd. Wat dacht u bijvoorbeeld van de uitvinding van de pallet of de container? Daarom blikt EVO iedere donderdag terug op die mijlpalen. Van de rol van de Vietnamoorlog in de groei van de container, het door Rotterdam uitroepen van 1963 tot ‘Havenjaar’ tot SAIL in Amsterdam.

Help

De Europese Unie en de Verenigde Staten stonden in de zomer van 2014, na de ramp met vlucht MH17, lijnrecht tegenover Rusland. Het leidde tot sancties, soms met grote gevolgen voor EVO-leden. Zo kwam er een vergunningsplicht op de in- en uitvoer van ‘dual-use’ goederen en energiegerelateerde apparatuur en technologie.

‘We hebben daarom direct een Ruslandhelpdesk in het leven geroepen waar leden terecht konden met vragen’ , herinnert EVO-beleidsadviseur Dennis Heijnen zich. Veel leden klaagden bijvoorbeeld over de wachttijd voor de afgifte van exportvergunningen, die door alle extra controles ver boven de wettelijk toegestane acht weken opliep. ‘Die lange wachttijd is schadelijk’, aldus Heijnen.

Schade

De lange wachttijd werd een administratieve last met economische schade voor het Nederlandse bedrijfsleven. De vergunningsplicht gold overigens niet alleen voor de export naar Rusland, ook voor de export naar veel andere landen geldt om verschillende redenen een vergunningsplicht en ontstonden er wachttijden.

‘Vooral startende bedrijven hebben niet de middelen om een order drie maanden later te verzenden, terwijl concurrenten uit andere landen kortere wachttijden hebben’, stelde Heijnen destijds. ‘Bedrijven met technisch hoogwaardige producten, die veelal zijn ontwikkeld en gestimuleerd met steun van de overheid (topsectorenbeleid) lopen nu ook veel orders mis.’

Resultaat

Daarom pleitten EVO samen met exportvereniging Fenedex voor extra capaciteit om de afgiften van vergunningen binnen maximaal acht weken af te ronden. De lobby van EVO had resultaat: minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegde toe de vertragingen op te lossen door meer capaciteit vrij te maken.

75 jaar

EVO is samen met u 75 jaar geworden – velen van u zijn immers al sinds jaar en dag lid. Gelukkig komen er ieder jaar ook weer nieuwe leden bij. Op #ThrowbackThursday blikt EVO daarom met u terug op 75 jaar voor en door onze leden. Heeft u zelf nog foto’s, verhalen of andere herinneringen? Deel ze met EVO!

Bekijk de mooiste momenten