09-07-2015  Vandaag is de zoveelste D-Day voor Griekenland: het land krijgt nog één kans om Europa ervan te overtuigen dat het omvangrijke hervormingen doorvoert. Doet Griekenland dat niet, dan wordt het zondag mogelijk uit de eurozone gezet. Hoe anders was de situatie in 2002 toen Europa de komst van de euro vierde.

Samenwerking

Een belangrijk moment voor de handel en industrie was de komst van één munt voor Europese betalingen. De eerste stappen voor Europese samenwerking werden in 1951 gezet, toen zes landen besloten dat er een gezamenlijke markt moest komen voor kolen en staal.

Omwisseloperatie

Weet u het nog? In december 2001 ontvingen inwoners van twaalf Europese landen een mapje met hun nieuwe geld. Na de grootste omwisseloperatie aller tijden gaven alle geldautomaten in de landen alleen nog eurobiljetten uit en rolden euromunten uit de kassa’s. Met weemoed wordt nog wel eens aan de oude munten teruggedacht, maar bij reizen in Europa gaat er geen geld meer verloren aan wisselkoersen. Ook de handel binnen Europa hoefde niet langer met andere munten te rekenen.

Welke voordelen had de invoering van de euro voor ondernemers? Hoe gingen handelaren en producenten alle veranderingen? Ga terug naar 2002 met het jubileumnummer van EVO magazine en EVO Logistiek.

#ThrowbackThursday

EVO is samen met u 75 jaar geworden – velen van u zijn immers al sinds jaar en dag lid. Gelukkig komen er ieder jaar ook weer nieuwe leden bij. Op #ThrowbackThursday blikt EVO daarom met u terug op 75 jaar voor en door onze leden. Heeft u zelf nog foto’s, verhalen of andere herinneringen? Deel ze met EVO!

Bekijk de mooiste momenten