Op 1 januari van dit jaar is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden. Dit heeft onder andere tot gevolg dat een keten van contracten voor bepaalde tijd nu drie jaar mag duren in plaats van twee jaar. Daarnaast moet je als werkgever ook bij korte dienstverbanden de transitievergoeding betalen, omdat deze al na één dag werken verschuldigd is. Ook is de berekening van de transitievergoeding gewijzigd. Verder geldt er een verplichte oproeptermijn voor het oproepen van oproepkrachten. Dit is vier dagen en kan bij cao verkort worden tot minimaal 24 uur voordat de oproep begint. Daarnaast moet je een oproepkracht die twaalf maanden heeft gewerkt, in de dertiende maand een schriftelijk aanbod doen voor een vast aantal uren. Payrollwerknemers hebben recht op hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers in vaste dienst bij het bedrijf waar de payrollwerknemer werkt. De uitzonderingen voor uitzendovereenkomsten zijn niet van toepassing op payrolling. Daarnaast komt er een extra ontslaggrond, de zogenoemde cumulatiegrond.
De Wab heeft ook grote gevolgen voor de WW-premie die je als werkgever moet betalen. Deze is afhankelijk van het soort contract. Kort gezegd betaal je de lage WW-premie (2,94 procent) als er een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaald tijd is, die geen oproepovereenkomst is.
Let op: is er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan heb je nog tot 31 maart 2020 om een addendum overeen te komen met de werknemer waarin je bevestigt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en dat dit geen oproepovereenkomst is. De werknemer moet dit addendum ook ondertekenen. Je kunt dit ook per e-mail of in een HR-systeem laten bevestigen door de werknemer. Het is in dat geval van belang deze bevestiging van de werknemer goed op te slaan in het personeelsdossier. Alle veranderingen als gevolg van de Wab vind je in de Whitepaper over de Wab. Daarnaast vind je antwoorden op veelgestelde vragen in de veelgestelde vragen op onze website.