Aandacht voor RI&E in de logistiek tijdens de Week van de RI&E

Van 17 tot en met 21 juni is de Week van de RI&E

14-06-2019  Wie zijn risico-inventarisatie en evaluatie, de RI&E, niet op orde heeft kan voor een financiële verrassing komen te staan. De inspectie legt, na een waarschuwing, een forse boete op. Bij een bedrijfsongeval kan ook de verzekering dwars gaan liggen als de documentatie niet op orde is. Daarom besteden we tijdens de Week van de RI&E, van 17 tot en met 21 juni, elke dag aandacht aan de RI&E.

Een bedrijfsongeval in het magazijn is behoorlijk vervelend, maar als naderhand blijkt dat de verplichte een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) niet is uitgevoerd, kan er nog een financiële kater bijkomen. Want wie een dergelijke RI&E niet kan tonen bij een controle door de Inspectie SZW hangt een boete van maximaal drieduizend euro boven het hoofd. Daarnaast kan de verzekering dwars gaan liggen bij het betalen na een ongeval als blijkt dat de papieren niet op orde zijn.

Toetsen

“Voor bedrijven die meer dan 25 werknemers hebben is toetsing van de RI&E nodig. Kleinere bedrijven kunnen dit zelf via een zogenoemd RI&E-instrument doen. Dat is een online tool die helpt om te checken of de opgestelde RI&E voldoet aan alle eisen”, legt Edwin de Ligt, Hoger Veiligheidskundige en Arbeidshygiënist bij Consenso Arbo, uit. Hij adviseert bedrijven bij het uitvoeren en opstellen van een inventarisatie. “Grotere bedrijven zijn verplicht om een RI&E, die elke vijf jaar opnieuw moet worden opgesteld, te laten toetsen. Daarbij hoort ook een plan van aanpak, om ervoor te zorgen dat het bedrijf aan alle eisen voldoet.”

Het doel van een RI&E is inzicht krijgen en bewustzijn creëren van de veiligheidsrisico’s in een bedrijf. De Ligt: “Het is belangrijk om te beseffen dat het opstellen ervan geen papieren exercitie is. In het document wordt vastgelegd hoe directie, leidinggevenden, personeel en eventueel de ondernemingsraad omgaan met de arbeidsomstandigheden en de middelen en hoe de organisatiestructuur in elkaar zit. En dat alles gericht op de veiligheid. Het moet een bewustzijn creëren hoe er veilig gewerkt kan worden in een magazijn.”

Het volledige interview met Edwin de Ligt verschijn 27 juni in evofenedex magazine.


Whitepaper 'RI&E in de logistiek'

Een RI&E is de eerste belangrijke stap bij het creëren van een veiligheidscultuur. Daarom besteden we in de Week van de RI&E elke dag aandacht aan dit onderwerp. Om je goed op weg te helpen, hebben we de whitepaper 'RI&E in de logistiek' opgesteld. Deze whitepaper helpt je bij het opstellen en updaten van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) in een logistieke omgeving. Ook bevat het een voorbeeld RI&E met handige tips en tools om van jouw magazijn een veilige werkplek te maken.

Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder