Aanpak A20 en A12 bij Gouda is goed voor bedrijfsleven

Minister trekt 124 miljoen uit om flessenhals op de A20 te verhelpen

13-03-2019  De A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda gaat op de schop. De weg wordt verbreed en in de richting Utrecht krijgt de snelweg, die bij het Gouweaquaduct overgaat in de A12, een extra rijstrook. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuzien (Infrastructuur en Waterstaat) laten weten.

Door de verbreding en aanpassing wordt een groot landelijk fileknelpunt aangepakt. Zo kan het verkeer straks beter en veiliger doorrijden. Nu zorgen opstoppingen dagelijks voor files, waardoor bedrijven schade lijden. Dat de A20, een van de drukste snelwegen van het land, wordt aangepakt doet ons goed. De verbinding speelt een cruciale rol in de stedelijke distributie om supermarkten, bouwmarkten en kledingzaken te bevoorraden. Ook voor bedrijven in de Rotterdamse Haven en de Greenports is de aanpak van dit knelpunt van groot belang. De A20 kwam ook bij de gepubliceerde economische wijzer 2018 als één van de duurste files uit de bus.

Vlottere doorstroming

In het voorkeursalternatief voor de A20 kiest de minister voor een verbreding van de A20 van 2 keer 2 naar 2 keer 3 rijstroken tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. In de richting Utrecht krijgt de A12 een vijfde rijstrook onder het Gouweaquaduct. Met de verbreding verdwijnt de flessenhals bij Nieuwerkerk aan den IJssel in de richting Utrecht en komt er een einde aan de files bij Moordrecht in de richting Rotterdam. Dit zorg ook voor een vlottere doorstroming van het verkeer in het Gouweaquaduct. Met de aanleg van een vijfde rijstrook in het Gouweaquaduct richting Utrecht wordt voorkomen dat er ter plekke een nieuwe flessenhals ontstaat als de A20 verbreed is.

Overeenkomst afgesloten

De minister heeft het plan voor de verbreding van de A20 dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd en samen met de bestuurders in de regio een bestuursovereenkomst getekend. “De A20 is één van de slagaders van de Nederlandse economie. Op dit stuk van de weg loopt het verkeer nu vaak vast. Daarom verbreden we de weg en nemen we zo afscheid van een echte file-evergreen. Dat is mooi nieuws voor al die mensen en bedrijven die gebruik maken van deze drukke snelweg.”

Eerste voorbereidingen

De minister zet in op een versnelling van de start van de wegverbreding. Voor de realisatie van het project trekt ze 124 miljoen euro uit. Dit bedrag komt twee jaar eerder beschikbaar: vanaf 2021 in plaats vanaf 2023. Hierdoor kunnen de eerste voorbereidingen voor de werkzaamheden naar verwachting in 2021 starten.

 

 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder