Na jarenlange stijging nu daling aantal ladingdiefstallen

Zoetermeer, 22 januari 2015

De gezamenlijke aanpak van bedrijven en de overheid tegen ladingdiefstal helpt. Dit stelt verladersorganisatie EVO vandaag in reactie op cijfers van de politie waaruit blijkt dat de diefstal van lading uit vrachtauto’s het afgelopen jaar sterk daalde – een trendbreuk in vergelijking met voorgaande jaren.

In de rapportage Transportcriminaliteit 2014 stelt de politie dat het aantal ladingdiefstallen in 2014 met 23 procent daalde – van 241 in 2013 naar 185 vorig jaar. Het aantal pogingen bleef met 189 in 2013 en 181 in 2014 nagenoeg gelijk.

Succes

Al jaren werken ondernemersverenigingen en de overheid samen om ladingdiefstallen te verminderen. Vorig jaar sloeg EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, samen met verzekeraars en Transport en Logistiek Nederland (TLN) de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen hiervoor de Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties wezen ondernemers en chauffeurs op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website. EVO spreekt dan ook van een succesvolle start van deze aanpak.