16-11-2015  EVO heeft begrip voor de strenge grenscontroles die Frankrijk heeft ingevoerd na de vreselijke gebeurtenissen van vrijdag in Parijs. Voor het vervoer hebben de maatregelen wel gevolgen en dan vooral voor het wegvervoer.

Doorvoerland

Frankijk is een belangrijk doorvoerland. Nederlandse wegtransporteurs voeren er bijna 5000 ritten per dag uit. De maatregelen veroorzaken dan ook veel vertraging. Voor luchtvracht zijn de gevolgen beperkt, want binnen de EU is nauwelijks sprake van vervoer per vliegtuig. Vervoer per spoor gaat vooral naar Duitsland.

Planning

Het aanpassen van de routeplanning adviseert EVO bedrijven nog niet. Dat hangt af van de duur van de vertragingen; EVO houdt dat goed in de gaten. Wel adviseert EVO bedrijven om een beperkte voorraad aan te houden en hun contacten in Frankrijk goed te informeren over mogelijke vertragingen. De grenscontroles richten zich vooral op identiteitspapieren. Als vrachtauto's verzegeld zijn, maken douaniers die naar verwachting niet open. Dat scheelt tijd.

Producten

Als belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, weet EVO dat bedrijven vooral landbouwproducten en levensmiddelen naar Frankrijk exporteren. Groente-, fruit-, vlees- en vishandelaren zullen gevolgen van de Franse maatregelen ondervinden. Maar denk ook aan de bloemenhandelaar die aan de Franse markten levert, of de producent van auto-onderdelen.