Zoetermeer, 26 augustus 2011

TLN, TAPA, EVO benadrukken belang structurele landelijke aanpak transportcriminaliteit

Transport en Logistiek Nederland (TLN), TAPA (Transported Asset Protection Association) en verladersorganisatie EVO zijn verheugd met het besluit van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de aanstelling van de Landelijk Officier van Justitie voor transportcriminaliteit tot eind 2012 te verlengen. De programmatische aanpak loopt nu ruim een jaar. Afgelopen tijd zijn een groot aantal activiteiten en maatregelen in gang gezet, die nu langzaam hun vruchten beginnen af te werpen. Het is daarom van groot belang om het project ook na 2012 door te zetten, aldus TLN, TAPA en EVO.

Permanente aanstelling

Volgens TLN, TAPA en EVO geeft minister Opstelten een duidelijk signaal af de aanpak van transportcriminaliteit serieus te nemen. Het bedrijfsleven lijdt jaarlijks circa 350 miljoen euro directe schade als gevolg van transportcriminaliteit. Om transportcriminaliteit effectief een halt toe te roepen, hameren TLN, TAPA en EVO al geruime tijd op het belang van een landelijke aanpak. Ook na 2012 dient een permanente aanpak van transportcriminaliteit binnen het openbaarministerie en politie te zijn geregeld. Dit kan worden gerealiseerd door een permanente aanstelling van de Landelijk Officier van Justitie voor transportcriminaliteit. Uiteraard is het bedrijfsleven zelf ook bereid haar verantwoordelijkheid te nemen. Een nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen zal in de bestrijding van transportcriminaliteit een essentiële rol spelen.

Officier van Justitie Beckers

In 2010 werd mr. O.J. Beckers voor een periode van twee jaar aangesteld als Landelijk Officier van Justitie. Beckers is belast met het inhoudelijk aansturen van de opsporing en het strafrechtelijk vervolgen van verdachten van transportcriminaliteit. Afgelopen jaar heeft Beckers een groot aantal activiteiten – regelmatig in goede samenwerking met TLN, TAPA en EVO - in gang gezet. De organisaties zijn echter van mening dat de activiteiten en maatregelen nog onvoldoende hun nut hebben kunnen bewijzen vanwege de relatief korte periode van zijn aanstelling. Wil de ingezette aanpak effectief zijn, dan is continuering van deze programmatische aanpak essentieel. In antwoord op Kamervragen van VVD Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert over dit onderwerp heeft de minister deze continuering nu tot eind 2012 gegarandeerd.