07-08-2014  Voertuigeigenaren moeten er rekening mee houden dat bepaalde accessoires op vrachtauto’s in landen als Duitsland en Oostenrijk niet worden geaccepteerd. EVO hoort de laatste tijd steeds vaker dat in deze landen boetes worden uitgeschreven voor de aanwezigheid van extra verlichting en zogenoemde ‘brulpijpen’.

Persoonlijk

Bij sommige bedrijven is het gebruikelijk dat de vrachtauto’s een persoonlijk tintje krijgen door er extra verlichting en andere accessoires op te monteren. Deze worden veelal voorzien van schakelaars waardoor deze aan en uit te schakelen zijn. Dit is met name voor de Algemene Periodieke Keuring van belang. Bij staande houding onderweg beroept men zich er vaak op dat de accessoires voor de APK geen probleem opleveren.

Typegoedkeuring

In Duitsland en Oostenrijk oordelen handhavers echter dat er een typegoedkeuring voor het voertuig is afgegeven en dat de extra verlichting niet in de typegoedkeuring is opgenomen. Een andere regel waar zij zich op beroepen is het zogenoemde ‘ECE-regelement 48’. Hierin is vastgelegd welke verlichting op het voertuig aanwezig moet zijn en welke additionele verlichting is toegestaan. Voor verstralers geldt bijvoorbeeld dat er maximaal zes op het voertuig aanwezig mogen zijn, maar er slechts maximaal vier tegelijk mogen branden. Lichtbakken met bedrijfsnaam er in en poppetjes van jamproducenten of bandenfabrikanten vallen ook in de categorie ‘nicht erlaubt’.

Uitlaatsystemen

Ook aangepaste uitlaatsystemen kunnen tot boetes leiden. Uitlaatsystemen worden nog weleens voorzien van een pijp voor de einddemper die door middel van een vlinderklep kan worden ingeschakeld. Door deze extra afvoer voldoet het voertuig niet aan de typegoedkeuring: het geluidsvolume (dB) en de uitstoot zijn niet meer conform de Euronorm die aan het voertuig is toegekend. Aanwezigheid van een dergelijk systeem is al voldoende voor een boete. Het systeem hoeft hiervoor niet eens ingeschakeld te zijn.

Boetes

Boetes voor dergelijke ongeoorloofde accessoires zijn in Duitsland en Oostenrijk voor de voertuigeigenaar en niet voor de bestuurder. Ook krijgt de voertuigeigenaar een strafpunt. EVO raadt bedrijven aan na te gaan met welke accessoires zij chauffeurs de weg opsturen. Leden met vragen over de regels kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice.