12-07-2013  De sector transport en logistiek verkeert in zwaar weer. Dit staat in een publieke managementletter over de staat van de sector die de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op 11 juli heeft gepubliceerd. Aan de hand van vijf signalen heeft de NBA aanbevelingen opgesteld voor accountants, ondernemers en brancheorganisaties.

Drastische koerswijziging

Een van de aanbevelingen is dat vervoerders moeten overwegen of zij een ‘drastische koerswijziging’ doorvoeren of zelfs hun onderneming beëindigen. De teruglopende vraag naar vervoer van goederen vereist een discussie hierover. De accountants roepen op tot ‘een collectieve oplossing voor de overcapaciteit’. In een reactie laten TLN en Fenex weten dat zij voor zichzelf in deze discussie geen rol zien weggelegd, maar dat de overcapaciteit aan de markt moet worden overgelaten.

Innovatie hoger op agenda

Daarnaast ziet de NBA dat innovatie en duurzaamheid op een te laag pitje staan, doordat de ondernemers meer bezig zijn met overleven. De organisatie schrijft in de managementletter dat door innovatie en duurzaamheid hoger op de agenda te plaatsen, de overlevingskansen voor de ondernemer die hiermee bezig is, juist een stuk groter zijn. Vooral door met klanten, eindgebruikers en overheid over duurzaamheid en innovatie te spreken en dit samen op te pakken, nemen de commerciële kansen toe. Een ketenbenadering is hierbij essentieel, aldus de NBA.