Achter de schermen op het WK Voetbal

Het Brabantse bedrijf Movico geeft het WK toch nog een oranje tintje.

Ook al is het Nederlands elftal niet aanwezig op het WK Voetbal in Rusland, er zijn wel degelijk Nederlanders actief op het toernooi. Het Brabantse bedrijf Movico bijvoorbeeld; dat volgt het Peruaanse elftal op de voet.

De firma Movico is naar eigen zeggen de nummer één specialist in de wereld van mobile event marketing. Wat Movico precies doet en waarom Peru voor dit bedrijf uit Deurne kiest om het land op het WK Voetbal te promoten, vertellen business development manager Teddy van Lieshout en logistics manager Leon Cornelissen.

Mobiele faciliteiten

“Movico heeft twee businessunits: marketingevenementen en sportevenementen,” begint van Lieshout. “Voor de marketingevenementen werken we vaak voor merken die een product lanceren of die uitleg en training willen geven. Voor sportevenementen leveren we tijdelijke mobiele faciliteiten voor hospitality, podia, persunits, de finishboog en meer van die dingen. We zijn bijvoorbeeld te vinden bij grote internationale wielerevenementen, zoals de Giro d’Italia, de Tour de France en de Ronde van Spanje, de Vuelta. Bij de grote rondes heb je de meeste logistieke uitdagingen, vanwege de dagelijkse verplaatsingen van de ene etappeplaats naar de volgende.”
De Tour de France is al meer dan twintig jaar een van de grootste projecten van Movico. Tijdens de Tour heeft Movico meer dan 35 trailers rondrijden. “Daarin zit ons onderscheidend vermogen,” zegt Teddy. “Al onze objecten staan op wielen. Op de snelweg lijkt het op een truck met een trailer, maar eenmaal op locatie zijn het van die transformers, die zich omvormen tot grote hospitality-units met een dakterras, een finishboog, een tribune of een startpodium. Dan kun je niet eens zien dat het hele ding op wielen staat.”
Van Lieshout: “Nu gaan we dus naar Rusland om Peru te promoten, maar ook om samen met ESPN, een Amerikaanse televisiemaatschappij, verslag te doen van de prestaties van het nationale team. Omdat je daar op verschillende locaties zit, is het handig om vanuit onze mobiele trailerfaciliteit te werken.”

De mobiele gebouwen van Movico kunnen ingeklapt als trailer vervoerd worden.
De mobiele gebouwen van Movico kunnen ingeklapt als een trailer worden vervoerd.

 

Werken in Rusland

Peru speelt in Rusland in Poule E, op drie verschillende locaties: Saransk, Jekaterinenburg en Sotsji. Die laatste twee stadions liggen bijna 2800 kilometer uit elkaar. “Dat klinkt als een ideale afstand voor het vliegtuig, maar we gaan toch met een truck op pad,” zegt Leon Cornelissen. Hij is tijdens het WK verantwoordelijk voor alle logistiek. Dat varieert van het organiseren van de visa van de werknemers tot het regelen van de juiste douanedocumenten en lokale ontheffingen. Cornelissen is goed voorbereid op alle papieren rompslomp tijdens het WK. “We kunnen voor Rusland gewoon werken met een ATA-carnet, een soort paspoort voor goederen. Bijna negentig procent van alle landen accepteert dit document, alleen Rusland zou Rusland niet zijn als er geen extra regels voor zouden gelden. Behalve een ATA in het Engels, willen ze er ook een Russische vertaling bij hebben. Daarnaast moet elk item dat op het carnet staat tot in detail gefotografeerd zijn.
Het carnet gaat van tevoren al verschillende keren heen en weer, dus voordat wij in Rusland zijn, is het document er al geweest. Voordeel daarvan is wel dat de passage daarna een stuk makkelijker gaat. Verder moet je zorgen voor een extra persoonlijke verzekering voor je werknemers, een speciale transportvergunning en de algehele verzekering moet op orde zijn. Wij moeten borgstellingen en garanties afgeven voor ons personeel, zorgen dat ze worden betaald en dat ze zich netjes gedragen. We hebben een aanspreekpunt voor als zich toch problemen voordoen.”

Achtste finale

“We blijven niet tot aan einde van het WK in Rusland, zelfs al zou Peru de finale halen,” zegt Cornelissen. “We hebben wel alle scenario’s uitgewerkt, maar Promperú heeft de kansen van het nationale elftal ingeschat en waarschijnlijk gedacht dat het elftal niet verder komt dan de achtste finale. Mocht Peru het toch beter doen, dan snijdt Promperú zichzelf natuurlijk in de vingers. Het had dan nog drie weken langer kunnen blijven en wij daarmee ook.”

Tekst: Rob van Hilten

Dit artikel is een ingekorte versie. Lees het volledige interview in evofenedex magazine 6.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder