Foodbedrijf breidt distributiecentrum uit en kiest voor duurzaamheid

11-12-2020  Onlangs ontving Bieze Food Group het zogeheten Breeam Outstanding-certificaat (5 sterren) voor de gerealiseerde uitbreiding van haar distributiecentrum. Het Breeam-certificaat wordt afgegeven voor gebouwen die een hoge duurzaamheidsprestatie als belangrijkste kenmerk hebben.

Bij de uitwerking van de aanbouwplannen rees het plan de in 2016 behaalde Breeam excellent certificering (4 sterren) op te waarderen naar een Outstanding certificering (5 sterren). “Dit plan had kans van slagen maar volgens kenners zou het heel erg moeilijk zo niet onmogelijk zijn”, vertelt projectmanager Jos van Zijl van de Bieze Food Group (BFG). “Dat het uiteindelijk gelukt is met 86,91% (benodigd was 85%) geeft heel veel voldoening.” Dit project past in de duurzaamheidsplannen van de Wernsing Food Family, waaronder BFG valt.  

Bezettingsgraad

“In 2018 was de bezettingsgraad van het warehouse de Flier van BFG redelijk optimaal, vooral door de komst van nieuwe klanten als Westland en Twente Foods en het toenemende volume van de Zuivelmaatschappij. In de gekoelde ruimtes was de bezettingsgraad optimaal. Dat wil zeggen: 75 procent bij normale weken en 90 procent tijdens drukte”, legt Van Zijl uit. “Daarentegen had de ambiënte ruimte een lage bezettingsgraad. Deze ruimte gebruiken we voor de opslag van specerijen van Epos, het bedrijfsonderdeel dat smaakmakers produceert. Hierin zou op korte termijn zeker geen verandering komen. Indien een nieuwe klant voor gekoelde opslag zich aandient, zou een grote uitbreiding niet mogelijk zijn.”

Masterplan

BFG heeft in 2018 laten onderzoeken of een van de bestaande hallen gesplitst kon worden in een gekoeld en ongekoeld gedeelte. “Vanwege technische redenen bleek deze hal echter niet deelbaar te zijn in twee temperatuurzones. Daarnaast is er een masterplan voor de Flier gemaakt, gebaseerd op een optimale bebouwing van het gehele terrein om daarmee de kosten te optimaliseren. Ook hebben we een onderzoek laten doen naar het gebruik van Automated Guided Vehicles (AGV’s) en een optimale inrichting van stellingen. Om verdere groei te kunnen faciliteren kwamen we op het idee een hal tussen het bestaande en nieuwe gebouw te realiseren. Deze ruimte wordt voorlopig als ambiënte hal ingericht voor de opslag van de producten van Epos. De totale opslag bedraagt 2900 palletplaatsen, conventioneel ingericht. Daarbij wordt de ‘Epos-hal’ vrijgespeeld voor verdere groei van gekoelde producten”, aldus Van Zijl.

Bieze Food Group behaalt Breeam Outstanding-certificaat (5 sterren)
Jos van Zijl (midden) ontvangt blijk van waardering van Jürgen van Krevel, ceo Bieze Food Group (links).

 

Bedrijfsadvies evofenedex

evofenedex rekent de duurzame transformatie van (internationale) logistieke ketens tot een van haar aandachtsgebieden.

Wil je ook weten hoe je jouw huidige magazijn kunt verduurzamen? Onze bedrijfsadviseurs helpen je graag hierbij.

Meer informatie over bedrijfsadvies lees je hier.

 

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder