Al meer dan 350 Nederlandse bedrijven actief in Golfregio

Leestijd 5 minuten

09-09-2021  De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de World Expo 2020 bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor Nederland. Toch bestaat er al langer een intensieve handelsrelatie tussen deze twee landen, zo onderstreept Hans Sandee (2e van links op foto) de afzwaaiende consul-generaal in Dubai: “Bedrijven als Philips en FrieslandCampina zijn al tientallen jaren actief in deze markt.”

Hoe zet de post in Dubai zich in voor Nederlandse ondernemers?

“Een van onze primaire doelen is het bevorderen van de handel. Er zijn talloze manieren waarop wij ondernemers kunnen ondersteunen. Denk aan het beantwoorden van handelsaanvragen, het verbinden van netwerken en het organiseren van handelsmissies - zowel in Nederland als in de VAE en de Golfregio als geheel. Momenteel zijn er al meer dan 350 Nederlandse bedrijven in deze regio actief. Die helpen we een-op-een en in een groter verband, onder meer door een intensieve samenwerking met de Netherlands Business Council UAE. Dit zorgt voor groei van kennis en banen in Nederland.”

Dit jaar wordt de uitgestelde Expo 2020 gehouden. Wat biedt dit voor kansen?

“Het mooie aan de wereldtentoonstelling is dat ieder land een eigen thema kiest, dat aansluit op het hoofdthema en zijn eigen expertise. Connecting Minds, Creating the Future, zo luidt het mantra van de organisatie. Daarom ligt onze focus voor de Expo op innovatie, water en voedsel. Dit zijn essentiële bouwstenen voor de toekomst, die de belangrijke kennis vertegenwoordigen die we in Nederland rijk zijn. Zeker met het oog op de groeiende bevolking moeten we het anders aanpakken. Wij hebben de nodige kennis en kunde in huis. Die laten we zien op ons imposante paviljoen, waar ondernemers hun ideeën kunnen delen met alle aanwezige investeerders en potentiële zakenpartners.”

Hoe helpt de post in Dubai die kansen te verzilveren rondom de Expo?

“Onze post is actief met het realiseren van de volledige programmering tijdens de zes maanden van de wereldtentoonstelling. Zo kunnen we de juiste connecties maken om een goede basis te leggen. Ons paviljoen ondersteunt die visie: de circulair opgebouwde biotoop heeft de vorm van een voedselpiramide en laat innovatieve energietechnieken zien. De verschillende businessrooms zijn ideaal voor exclusieve recepties of diners, terwijl het grote auditorium aan de achterkant van het paviljoen ruimte biedt voor grote keynotesessies of talks. Wij faciliteren op vrijwel ieder aspect dat kan leiden tot een nieuwe businesslead. Daarnaast was ik tot voor kort commissaris-generaal bij Expo 2020 namens Nederland om onze belangen te behartigen. Momenteel ben ik als projectleider betrokken bij de organisatie.”

Waarom is het belangrijk dat Nederland sterk vertegenwoordigd is op de wereldtentoonstelling?

“We moeten niet vergeten dat de Expo in Dubai niet alleen gaat over de VAE, maar over de hele wereld. En het verhaal houdt niet op nadat de tentoonstelling is afgelopen. Onze kennis kan voor veel landen namelijk een verschil maken. Doordat Dubai als hub fungeert, komen er veel interessante instellingen naar de wereldtentoonstelling om te netwerken en inspiratie op te doen. Daar laten we zien dat Nederland dé speler is op het gebied van innovatie, water en voedsel. Met het oog op de pandemie zorgen we ook voor digitale ervaringen zodat iemand uit bijvoorbeeld Brazilië online de sessies kan bijwonen.”

Op welke resultaten hoop je nadat de Expo is afgelopen?

“Natuurlijk hoop ik op veel interessante deals voor Nederlandse ondernemers. Zelfs voorafgaand aan de Expo zijn al flink wat deals gemaakt en dat is een goed teken. Ik hoop ook dat bezoekers na het zien van het Nederlandse paviljoen denken ‘Hey, wacht eens even, Nederland heeft een heel bijzonder verhaal. Daar kunnen we ook in ons eigen land gebruik van maken’. Het besef dat we op een slimme manier moeten omgaan met grondstoffen. Dat brengt uitdagingen en kansen met zich mee. De mensheid is in staat zichzelf te vernieuwen, maar dat vraagt wel om het toepassen van de juiste kennis.”

Wat wil je verder bereiken binnen jouw huidige functie als consul-generaal?

“Ik wil ondernemers de meest optimale diensten blijven verlenen. Mijn team en ik zijn er voor Nederlanders en kijken waar de niches en kansen liggen. Zo kunnen we net iets eerder nieuwe mogelijkheden signaleren. Daarnaast hoop ik dat we als ambassade nog meer bedrijven en landen kunnen verbinden met Nederlandse ondernemers. ‘Voor Nederland, wereldwijd’ betekent namelijk dat wij ons als post, als diplomaat en als consul-generaal altijd blijven inzetten voor de belangen van Nederland. Niet alleen door kansen te creëren, maar ook door de nodige hulp te bieden op consulair gebied. Voor Nederland, vanuit de VAE.”

Wil je meer informatie over ondernemen in Dubai of de Expo 2020? Mail dan naar dba@minbuza.nl om contact op te nemen met het Nederlandse team.

Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken.