RIVM: “Afleiding belangrijke oorzaak ontstaan uitglijders en afdwalingen”

Leestijd 3 minuten

01-12-2020  Om gevaarlijke situaties op de werkvloer door afleiding te vermijden, adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kritisch naar de werkprocessen en inrichting van werkplekken te kijken. Dit blijkt uit een analyse van het RIVM van 50 ernstige arbeidsongevallen uit de periode 2012-2018. Voor het veilig inrichten van magazijnen biedt evofenedex een handig stappenplan.

Afleiding is een van de factoren die onveilige situaties op de werkplek kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld bij arbeidsongevallen door aanrijdingen tussen voertuigen en personen. Dergelijke ongelukken kunnen ontstaan als de aangereden voetganger of de bestuurder afgeleid is. Omdat mensen niet de hele dag 100 procent alert kunnen zijn, is afleiding niet te voorkomen. Om gevaarlijke situaties te vermijden adviseert het RIVM daarom kritisch naar de werkprocessen en inrichting van de werkvloer te kijken.

Denk bij afgeleide medewerkers bijvoorbeeld aan orderpickers die op de handterminal of op papier kijken terwijl ze op zoek zijn naar een locatie of product. Of aan heftruckchauffeurs die tijdens het wegzetten van een pallet in de stelling, het verkeer om zich heen in de gaten moeten houden. Uit het rapport van het RIVM blijkt overigens ook dat mensen op het werk de afleiding niet vrijwillig lijken op te zoeken, zoals bestuurders van auto’s dat vaak doen met hun smartphone.

Stappenplan

Een goed ontwerp van de werkomgeving draagt bij aan het voorkomen van arbeidsongevallen. Ondernemersvereniging evofenedex biedt met haar stappenplan Magazijninrichting een eenvoudige en efficiënte tool voor het realiseren van een optimale en veilige magazijninrichting. Dit is ook een van de eisen uit de Risico-Inventarisatie en Evaluatie, die verplicht is voor alle werkgevers met personeel. Ook staat duidelijk in de Arbowet dat werkgevers moeten voorkomen dat werknemers die in de buurt van verbindingswegen (lees: intern-transportgangen) werken, gevaar lopen. Het is bovendien aan te raden dat voetgangers niet in de buurt van voertuigen kunnen komen wanneer zowel de bestuurder als de voetganger zich moeten concentreren op hun werk. Daarnaast is het goed weergeven van gevarenzones en veilige zones essentieel. Want hoe gemakkelijker het werknemers wordt gemaakt om veilig gedrag te vertonen, hoe waarschijnlijker het is dat mensen dit daadwerkelijk doen.

Concrete tips

  1. Breng in kaart welke bewegingen op het terrein te verwachten zijn. Als de kantine aan de ene kant van het terrein staat en de medewerkers aan de andere kant werken, betekent dit automatisch dat een groep personen 3 tot 4 keer per dag het terrein doorkruist;
  2. Betrek medewerkers bij het bepalen van veilige oversteekplaatsen om te voorkomen dat deze op een onlogische plek liggen;
  3. Controleer of de omgeving zo is ingericht dat voetgangers en bestuurders elkaar op tijd zien. Hoe langer mensen de gelegenheid hebben elkaars aanwezigheid te kunnen opmerken, hoe groter de kans is dat dit gebeurt en ze elkaar op tijd zien.

Dit zijn slechts enkele tips voor een optimale magazijninrichting. Meer lezen? Bekijk dan het stappenplan voor de ideale magazijninrichting.

Hulp nodig?

Heb je vragen over de inrichting van je magazijn of heb je hulp nodig? Onze collega’s van de Ledenservice staan dagelijks voor je klaar. Bel naar 079 3467 346 of stuur een e-mail naar ledenservice@evofenedex.nl.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 'Afleiding bij aanrijdingen op de werkplek Een verkenning van het onderwerp en analyse van vijftig ernstige arbeidsongevallen', 2020.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder