20-10-2015  Achttien nieuwe partijen, waaronder DHL en de gemeente Amsterdam, hebben dinsdag de zogeheten Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (Green Deal ZES) ondertekend. Dat gebeurde op de BedrijfsautoRAI in Amsterdam.

De Green Deal ZES is een platform dat duurzaam en efficiënt vervoer binnen stadskernen nastreeft. Partijen die in de Green Deal participeren zijn gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties, waaronder ook EVO.

Bereikbaarheid

De bevoorrading van steden, de afvoer van goederen en afval uit de stad, blijft in volume groeien. Daarmee komen de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid van de steden steeds meer in het gedrang. Green Deal ZES probeert hier antwoorden op te geven.

Deelnemers binnen Green Deal ZES onderzoeken samen hoe emissievrije bevoorrading van stadskernen in praktijk gebracht kan worden. Het doel is om in 2025 zoveel mogelijk emissievrije stadslogistiek te realiseren.

Routes

Er worden binnen het programma diverse routes bewandeld. Van het verbeteren van voertuigtechnologie, benutting en belading van vrachtauto's tot het starter van innovatieve logistieke trajecten. Na 1 januari 2020 moeten de concepten massaal worden ingevoerd om in 2025 te komen tot emissievrije stadslogistiek.

Eind 2014 tekenden 54 partijen samen met staatsecretaris Mansveld de Green Deal ZES. Nu is dat aantal gestegen tot boven de 70. Onder de achttien nieuwe toetreders zitten grote partijen zoals groothandel Sligro, de gemeente Amsterdam en vervoerders DHL en  Simon Loos.

De andere zijn: 2W logistiek, Aad de Wit Verhuizingen en Opslag, Apollo Verhuizingen, Bubble Post, E Trucks Europe, Emoss, gemeente Den Haag, gemeente Tilburg, gemeente Haarlem, Nomad Power, Peeters Vervoerscentrale, logistiek dienstverlener Stad Alkmaar en Wierda Hybrid Technologies.

Met EVO gratis naar de BedrijfsautoRAI