Actie bij de Tweede Kamer: schade door file 1,3 miljard

Files hebben het bedrijfsleven vorig jaar opnieuw meer financiële schade opgeleverd

21-11-2018  De grootste knelpunten op de Nederlandse wegen moeten versneld worden aangepakt. Die boodschap hebben we vanmorgen, op het Plein in Den Haag, aan diverse leden van de Tweede Kamer overgebracht. Kamerleden van VVD, CDA, D66 en de PVV kwamen naar buiten om uit handen van TLN-voorzitter Arthur van Dijk en onze adjunct-directeur Joost Sitskoorn de resultaten van een onderzoek naar de kosten van files overhandigd te krijgen.

Uit onderzoek dat we samen met TLN door bureau Panteia hebben laten uitvoeren blijkt dat files het bedrijfsleven vorig jaar opnieuw meer financiële schade hebben opgeleverd. Vorig jaar ging het om een bedrag van 1,3 miljard euro, 3 procent meer dan in 2016. Samen met TLN hebben we de Kamerleden – alle lid van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat – duidelijk gemaakt dat er versneld werk moet worden gemaakt van de aanpak van knelpunten.

Verhelderend

Op het plein voor het Tweede Kamer-gebouw was een grote kaart van Nederland opgehangen, waar de File top-20 op was aangegeven. Samen met de Kamerleden namen Joost Sitskoorn en Arthur van Dijk de verschillende knelpunten door, inclusief de kosten die daarmee gepaard gaan. “Dat van die kosten per file vind ik heel verhelderend”, zei VVD-kamerlid Remco Dijkstra. “Als je ziet dat de A4 tussen de knooppunten Burgerveen en Prins Clausplein bijna 24 miljoen euro schade oplevert, is het duidelijk dat er iets moet gebeuren.” Dijkstra en zijn collega’s Maurits van Martels (CDA), Roy van Aalst (PVV) en Rutger Schonis (D66) kregen allemaal een uittreksel van het onderzoeksrapport mee. De overige leden van de vaste Kamercommissie krijgen die informatie ook nog allemaal.

Overigens nam VVD’er Dijkstra na afloop de grote kaart met het file-overzicht in een koker mee naar binnen. “Die ga ik in mijn werkkamer hangen”, beloofde hij de delegatie van TLN en evofenedex.  

Tweede kamer - files in Nederland
Van links naar rechts: Roy van Aalst (PVV), Maurits von Martels (CDA), Remco Dijkstra (VVD), Arthur van Dijk (TLN), Joost Sitskoorn (evofenedex) en Rutger Schonis (D66).   

 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder