28-07-2016  Gisteravond heeft vakbond FNV een actie uitgeroepen onder een deel van het grondpersoneel om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Deze actie zal de vrachtafhandeling van KLM treffen.

Tot vanmiddag 13.00 uur

Het grondpersoneel dat meedoet aan de actie zal vandaag tussen 9:00 uur en 13:00 uur geen vracht meer in vliegtuigen laden, wel zal vracht worden uitgeladen. Dit geldt voor vracht in passagiersvliegtuigen.

Schade aan producten

De gevolgen van deze actie zijn nog niet te overzien, aangezien niet al het grondpersoneel meedoet aan de actie en ook niet alle vakbonden de actie steunen. EVO keurt de staking af, aangezien verladers voor de schade opdraaien.

Bloemen, medicijnen en high-tech apparatuur worden vaak vervoerd door de lucht en zijn tijdsintensief. Vertraging of mislopen van bepaalde vluchten kan tot enorme kostenposten en schade aan de producten leiden.

Vestigingsklimaat

Daarnaast maakt EVO zich zorgen over het imago van het vestigingsklimaat met deze actie. Veel bedrijven vestigen hun Europees distributiecentrum in Nederland in verband met het gunstige vestigingsklimaat, waaronder arbeidsrust. Dit vestigingsklimaat zorgt voor veel werkgelegenheid. Dit imago loopt met dit soort stakingen wel een kras op.