17-02-2016  EVO, Fenedex en TLN hebben de dreigende terugkeer van tijdrovende grenscontroles binnen Europa onder de aandacht gebracht. Gisteren besteedde De Telegraaf drie pagina’s aan dit onderwerp. NPO Radio 1 en 2 lieten in hun nieuwsuitzendingen EVO en uit de ledenkring ook Rik Jacobs van Vertex-Dental in Soesterberg aan het woord.

Vrij verkeer in gevaar

Tientallen online media hebben de oproep van EVO, Fenedex en TLN overgenomen. Deze drie organisaties hebben er begrip voor dat overheden veiligheidsmaatregelen willen nemen, maar dringen er bij het kabinet op aan om het vrije verkeer van goederen te blijven garanderen. De organisaties willen dat het kabinet zich daarvoor als EU-voorzitter ook in Europa hardmaakt.

Haaks op afspraken

Rik Jacobs, CEO van Vertex-Dental in Soesterberg, ontving Radio 1 in zijn bedrijf. Hij levert tandtechnici in zeventig landen materialen voor protheses. Terugkeer van grenscontroles gaat de handel hinderen, zegt hij. ‘Het staat haaks op wat we in Europe hebben afgesproken. We willen één grote markt. Als onze lading binnen Europa stil komt te staan, gaat dat ons dat tijd en geld kosten.’

Hulplijn voor leden

EVO en Fenedex hebben gisteren hun gezamenlijke Schengen-hulplijn geopend voor bedrijven die problemen ondervinden door grenscontroles.