Acties Frankrijk houden aan

Mogelijk grote manifestatie zaterdag, hinder blijft

22-11-2018  De acties tegen de hoge brandstofprijs in Frankrijk is op diverse plekken in het land nog aan de gang. Wel heeft de Franse regering een dertig blokkades op strategische plaatsen laten ontruimen. Het gaat daarbij onder meer om brandstofdepots, belangrijke toegangswegen tot commerciële centra, toegangswegen tot snelwegen en snelwegen zelf.

Toch blijft het oppassen voor actievoerders, herkenbaar aan hun gele veiligheidshesjes (‘Gilets Jaunes‘), die wegblokkades opwerpen. Bij sommige blokkades is de sfeer grimmig te nomen. De verwachting is dat de acties in ieder geval tot zaterdag voorduren. De actievoerders zijn van plan om zaterdag een grote manifestatie te houden in hartje Parijs, maar een officiële aanvraag is nog niet ingediend. Als deze aanvraag er niet komt, zal de regering deze manifestatie verbieden.

Oproep

De Franse vervoerdersorganisaties (FNTR, TFL, Unostra en de Chambre syndial du déménagement) hebben eerder al laten weten dat ze zich niet aansluiten bij de acties. Aangezien meerdere vrachtwagens tegen hun wil in worden geblokkeerd, roepen de vervoerdersorganisaties de regering op om hun verantwoordelijkheid te nemen, hetzij door te onderhandelen met de actievoerder, hetzij door het vrije verkeer van personen en goederen te garanderen.

De werknemersorganisatie FO Transport heeft zijn leden inmiddels opgeroepen om zich bij de acties aan te sluiten. De andere werknemersorganisaties in de transportsector zullen hierover voor het einde van deze week een beslissing nemen.

Verkeersinformatie

Naast Frankrijk komen er ook uit België berichten over acties, en dan met name in Wallonië. Voor beide landen geldt het advies om de berichten goed in de gaten te houden. Dat kan onder meer via de Bison futé en Vinci-autoroutes. Zij geven een actueel beeld van en meer informatie over de situatie.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder