02-06-2016 - update  De situatie rondom de brandstof voorziening is nagenoeg genormaliseerd. Wel zijn er stakingsacties gepland bij de metro, spoor en luchtverkeer, daardoor moet met extra drukte rekening worden gehouden. De acties duren voor 'onbepaalde tijd'.

Wateroverlast

In verband met overstromingen zijn  de autosnelwegen A10 en de A71 rond Orleans dicht. Verkeer vanuit Parijs naar het zuiden kan omrijden via Le Mans en Tours (A11, A28, A85). Het is nog niet bekend wanneer de weg weer open gaat.


26-05-2016 - update  Ook voor vandaag zijn in heel Frankrijk acties en blokkades aangekondigd. Met name bij de kerncentrales, het spoor en de luchthavens zijn acties te verwachten. Daarnaast hebben de bonden ook aangekondigd bij de Franse havens in Brest en Calais blokkades op te werpen.

De blokkades bij de diverse raffinaderijen zijn nog niet opgeheven, waardoor het brandstoftekort nog nijpender wordt.


25-05-2016  In heel Frankrijk dreigt een tekort te ontstaan aan diesel en benzine. Dat komt door blokkadeacties die vakbonden hebben georganiseerd bij verschillende olieraffinaderijen. Gisteren is een aantal van deze blokkades op gezag van de Franse gendarmerie opgeheven, maar dat is zeker niet genoeg om de tankstations binnen afzienbare tijd te bevoorraden. 

Tankstations

Bij de meeste tankstations mag maar een beperkt aantal liters worden getankt. Jerrycans vullen is meestal niet toegestaan. Op de website http://penurie.mon-essence.fr/w/ is te zien waar nog brandstof voorradig is. Wie naar Frankrijk rijdt, wordt aangeraden dat met een volle brandstoftank te doen.

Tolpoorten

Problemen doen zich vooral voor in Normandië en Bretagne. In de eerstgenoemde provincie moeten weggebruikers bovendien rekening houden met blokkadeacties bij tolpoorten. De kans op (blokkade)acties op andere wegen is aanwezig.

Wachttijden

Vanwege dit Franse brandstoftekort moet aan bij de Belgische en Luxemburgse tankstations rekening worden gehouden met lange wachttijden. Ook op het spoor zullen er vandaag acties zijn, waardoor er met extra drukte op de wegen rekening moet worden gehouden.

Week van de acties

Deze ‘week van de acties’ is het directe gevolg van de invoering van het niet nieuwe ontslagrecht. Als de vakbonden op korte termijngeen oplossing vinden voor het conflict, wordt het komende EK voetbal (vanaf 10 juni) aangegrepen om nieuwe acties te plannen, zo wordt verwacht.