Meer bedrijven overwegen entrepotvergunning door brexit

Leestijd 3 minuten

20-5-2021  Mede door de gevolgen van de brexit, zijn bedrijven momenteel zeer geïnteresseerd in het verkrijgen van een eigen douanevergunning of een pakket van douanevergunningen. Een van de vergunningen die ondernemers vaak overwegen aan te vragen, is de entrepotvergunning.

Voordeel entrepotvergunning

Wanneer je over een zogeheten entrepotvergunning beschikt, kun je goederen opslaan zonder deze direct in te klaren bij binnenkomst in de Europese Unie (EU). Hiermee bespaar je de directe afdracht van invoerrechten en je kunt goederen ook weer uitvoeren. Op deze manier is het mogelijk de goederen, met bijvoorbeeld China als oorsprong, door te leveren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) zonder dat eerst invoerrechten in de EU moeten worden afgedragen. In dat geval worden de invoerrechten alleen betaald bij invoer van de goederen in het VK en bespaar je de Europese invoerrechten. 

Om te bepalen of een entrepotvergunning voor jouw bedrijf interessant is, breng je de import- en exportstroom in kaart. Let hierbij vooral op export naar niet EU-landen, ook wel derde landen genoemd. Misschien kun je je concurrentiepositie verbeteren en kosten besparen. Om een entrepotvergunning te verkrijgen, stelt de douane behoorlijk wat kwalitatieve eisen aan de processen van je bedrijf. 

Indirect voldoen aan AEO-eisen

Voor het verkrijgen van een entrepotvergunning moet je indirect aan de AEO-eisen voldoen. Dit hangt samen met het feit dat alleen de entrepotvergunning vaak niet voldoende is om het gewenste effect te bereiken. Je zult waarschijnlijk, naast het beschikken over een entrepotvergunning, ook documenten moeten opmaken en bovenal een goed sluitende voorraadadministratie moeten voeren waarin de herkomst van de goederen terug te vinden is. De douane zal dit willen toetsen en verwijst om die reden vaak naar de AEO-eisen en het daarbij behorende self-assessment op het EU traders portal. 

Je bent niet verplicht eerst een AEO-vergunning aan te vragen maar in de praktijk zul je aan alle AEO-eisen moeten voldoen. Bovendien moet je dat ook kunnen aantonen. Daarom vormt het opzetten van een uitgebreid AEO-dossier vaak de start van het verkrijgen van een entrepotvergunning, waarmee je aantoont aan de eisen te voldoen. 

Als bedrijven eenmaal aan de gang gaan met het opzetten van een AEO-dossier, geeft dit vaak aanleiding tot het aanvragen van een AEO-vergunning. Het is belangrijk je hierin goed te verdiepen omdat de aanvraag van een AEO-vergunning de nodige tijd en inspanning vergt. Je zult namelijk al je bedrijfsprocessen moeten documenteren en toetsen op een manier die bij ISO-certificeringen gehanteerd wordt.  

Stel een businesscase op

Als een entrepotvergunning interessant lijkt te zijn voor je bedrijf, is het belangrijk een businesscase op te stellen, waarin je alle kosten (deels eenmalig) en besparingen (vaak structureel) inzichtelijk maakt. Bij een beperkt aantal zendingen loont het vaak niet en is de impact op de bedrijfsvoering groot. In dat geval biedt een logistiek dienstverlener met de juiste vergunningen uitkomst. 

Meer informatie of advies? De specialisten van evofenedex helpen je graag. 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder