AEO-vergunning na coronacrisis

Douaneprocessen tegen het licht houden.

28-04-2020  Veel ondernemers denken nu na over het creëren van kansen na de coronacrisis. Douaneprocessen en de vergunning Authorised Economic Operator (AEO) tegen het licht houden, dragen hiertoe bij.

Door de gevolgen van de coronacrisis komen sommige bedrijven handen tekort om te voldoen aan de vraag naar hun producten of diensten. Andere hebben door een terugval in de vraag juist meer ruimte voor innovatie en optimalisatie. Zo kijken veel ondernemers momenteel naar het creëren van kansen in het tijdperk na de coronacrisis. Een vergunning om als Authorised Economic Operator (AEO) te mogen opereren, kan hiertoe bijdragen.

Voordelen AEO

Voor bedrijven die nu de tijd willen nemen voor het behalen van een AEO-vergunning, is de voorbereiding en het in kaart brengen van de voordelen ervan een goed begin. Zo’n AEO-vergunning biedt namelijk veel (nieuwe) mogelijkheden voor je bedrijf. Zo kun je rekenen op:

  • minder fysieke controles
  • lagere bankgaranties
  • de status van Certified Taxable Person (gepland 2021-2022)
  • mogelijkheden om fysieke controles te verleggen naar een zelfgekozen locatie

Deze voordelen hebben een positieve invloed op het logistieke proces, verlagen de zekerheidstelling en optimaliseren de douaneprocessen binnen je organisatie. 

Processen tegen het licht houden

Waarschijnlijk verlopen in het postcoronatijdperk sommige douaneprocessen binnen je organisatie anders dan daarvoor. Bedrijven die al een AEO-vergunning hebben, doen er daarom verstandig aan deze goed tegen het licht te houden. Lopen de processen momenteel net zo als voor de coronacrisis of zijn deze misschien veranderd? Hierbij is het goed te weten dat de Douane zich tijdens de coronacrisis coulant opstelt. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, zal het meestal geen problemen geven als je processen iets anders verlopen dat het eigenlijk hoort.

Als de coronamaatregelen worden versoepeld of opgeheven, is het in elk geval raadzaam goed te kijken naar alle processen. Want na de versoepelingen is het wel de bedoeling terug te keren naar de oorspronkelijke processen, of moet je ze zodanig aanpassen dat er een nieuwe werkwijze ontstaat. Het analyseren van je processen is daarom noodzakelijk om te bepalen of een tijdelijke afwijking nog van toepassing is of dat er een nieuwe situatie is ontstaan.

Hulp bij vragen en analyse

Heb je vragen over de lopende douaneprocessen in jouw organisatie of ben je geïnteresseerd in een analyse van je processen? Onze douaneconsultant Priscilla Keller helpt je graag. Zij is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op +31 (0)6 5790 1913 of e-mail p.keller@evofenedex.nl.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder