16-01-2014  In een recente uitspraak heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat een afgekeurd product geen afvalstof is. De uitspraak is van groot belang voor bedrijfsleven dat geplaagd wordt door de hoeveelheid regels die gelden voor terugname en transport van afval. Vaak vormt dat een belemmering voor hergebruik.

Wel of geen afvalstof

Bedrijven die een afgekeurd product opnieuw gereed willen maken voor de verkoop, weten vaak niet of de overheid zo’n product nu wel of niet een afvalstof noemt en of zij dus wel of niet moeten voldoen aan de wettelijke regels die voor afvalstoffen gelden. De neiging tot het eerste is groot bij het Openbaar Ministerie, met alle gevolgen van dien.

Andere kijk

De recente uitspraak van het Hof van Luxemburg - het hoogste orgaan in dit soort rechtszaken- waarin Shell een afgekeurd product terug naar Nederland nam, geeft nu een andere kijk op de zaak. Het hangt er namelijk helemaal vanaf wat er met het product gebeurt, hoe het met de oorspronkelijke specificaties is gesteld en of het weer in de markt wordt gezet.

Congres

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afvaltransport komen aan de orde op het congres ‘Transport van afval’ dat EVO, TLN, Beurtvaartadres en Afvalkennis.nl. organiseren op dinsdag 4 februari.