10-03-2015  APM Terminals Maasvlakte II (APMT II) gaat haar terminal zo inrichten dat er uiteindelijk geen papieren afhandeling meer nodig is. Dit zal gefaseerd gebeuren. Informatieuitwisselingsplatform Portbase zal hierbij een voorname rol spelen.

Toegelaten afzender

Voor een gedeelte van de importlading wordt nu gebruik gemaakt van de zogenaamde normale procedure, ook wel bekend als NT1. Voor het logistieke proces betekent dit een mogelijke vertraging door een extra stop en extra handelingen op de terminal. Om die reden stimuleert APM Terminals Maasvlakte II het gebruik van de vereenvoudigde regeling, de zogenaamde Toegelaten Afzender regeling. Hierbij komt geen papier kijken.

Uitfaseren

Al langere tijd is APMT II met verschillende partijen, waaronder EVO, in gesprek over het uitfaseren van de normale procedure op de terminal. Vooralsnog is hier echter nog geen definitieve oplossing voor gevonden. Om die reden is APM Terminals Maasvlakte II bereid de normale procedure tijdelijk te blijven faciliteren. Concreet houdt dit in dat APMT II:

  • Het  parkeerterrein beschikbaar stelt voor chauffeurs die hun vrachtwagen moeten parkeren voor een bezoek aan de douane;
  • de douane tijdelijke accommodatie wordt geboden;
  • machines zullen worden geïnstalleerd waarmee de barcode geprint kan worden.

De kosten die gepaard gaan met deze tijdelijke oplossing zal APM Terminals Maasvlakte II voor haar rekening nemen. Ondertussen zal de terminal een actief beleid blijven voeren om de normale procedure uit te faseren. Het overleg met de vertegenwoordigers in de logistiek zal daarom doorgaan.

Meer informatie