09-03-2012  Staatssecretaris Weekers heeft gisteren in een brief naar de Tweede Kamer laten weten de afschaffingsdatum van het Eurovignet mogelijk door te willen schuiven. Het ministerie van Financiën was voornemens om het Eurovignet per 1 januari 2013 af te schaffen en de motorrijtuigenbelasting (mrb) met gemiddeld 122 procent te verhogen.

Compenserende maatregelen

EVO heeft uitvoerig overleg gehad met het ministerie en de Tweede Kamer over het afschaffen van het vignet en heeft er daarbij voor gepleit om behalve het tegelijk afschaffen met de andere verdragspartners ook te kijken naar compenserende maatregelen voor vrijgestelde voertuigen en de bedrijven die het Eurovignet nauwelijks aanschaffen. Voor de laatstgenoemde groep betekent de afschaffing namelijk een kostenverhoging van 175 procent in plaats van 122 procent.

België en Denemarken

De andere verdragslanden hebben Nederland laten weten niet van plan te zijn om te stoppen met het Eurovignet. België en Denemarken lieten tijdens de behandeling van de belastingstukken doorschemeren te kijken naar kilometerheffing in plaats van het Eurovignet.

Lastenneutraal

Staatssecretaris Weekers ziet ook in dat afschaffing pas lastenneutraal is als alle verdragslanden stoppen met het Eurovignet. Zolang hier geen duidelijkheid over bestaat, verwacht EVO dat de afschaffing van het Eurovignet enige tijd zal worden doorgeschoven.