Update 11-10-2016 18.00 uur  De inspectie en afsluiting Merwedebrug A27 duren voort. EVO en TLN hebben vandaag intensief gesproken met Rijkswaterstaat over de afsluiting van de Merwedebrug. De omrijschade - becijferd op een half miljoen euro per dag - loopt op terwijl de inspecties nog voort duren. Verwacht wordt dat er pas in de loop van morgen meer duidelijkheid komt over de verdere duur van de afsluiting.

Voor nu is afgesproken dat Rijkswaterstaat de omleidingsroutes beter en op meer plaatsen gaat aangeven, en dat route-informatie in 4 talen beschikbaar komt.

EVO en TLN adviseren het vrachtverkeer het verbod te respecteren. 


11-10-2016  De Merwedebrug bij Gorinchem op de A27 is in beide richtingen gesloten voor alle auto's zwaarder dan 3,5 ton. Door scheurtjes in de brugconstructie vindt Rijkswaterstaat het onverantwoord om vrachtwagens te laten passeren.

Half miljoen euro 

Vrachtverkeer moet de route voorlopig mijden en omrijden via Waalwijk over de A59, A2 en A15. Volgens Rijkswaterstaat rijden dagelijks 18.000 vrachtauto’s over de brug bij Gorinchem. Na een snelle rondvraag onder leden heeft EVO berekend dat het omrijden het bedrijfsleven dagelijks 500.000 euro kost. Dit zijn enkel de kosten van omrijden, vertraging door files en vervolgkosten door extra inzet van voertuigen is hierin niet meegenomen.

Twee maanden

De brug werd vorige week al afgesloten voor exceptioneel verkeer. Daarbij werd bekend dat dit voor de duur van de werkzaamheden van 2 maanden zou zijn. EVO dringt bij Rijkswatertstaat aan op versnelling van de werkzaamheden en alternatieve compenserende maatregelen.

Cruciale kunstwerken

Incidenten als deze laten zien dat gepast onderhoud van de infrastructuur cruciaal is en blijft. De afsluiting van de brug tussen Gorinchem een Sleeuwijk toont aan dat er cruciale kunstwerken zijn die aanzienlijk meer en beter onderhoud vragen.