25-06-2013  De gemeenten in Gooi en Vechtstreek, EVO en TLN hebben gisteren afspraken gemaakt over verbetering van het vrachtverkeer in de regio. Zij hebben hiervoor gisteren het regionale Convenant Vrachtverkeer ondertekend.

Hilversumse buitenring mijden

Afgesproken is onder meer dat de lokale wegen geen deel uitmaken van doorgaande transportroutes. Dit wordt nu ook overgenomen in het Kwaliteitsnet Goederenvervoer, dat op provinciaal niveau is vastgesteld. Doorgaand vrachtverkeer van bijvoorbeeld Schiphol naar Duitsland moet voortaan de N201 mijden, en dus de Hilversumse buitenring.

Duurzamer

Ook zetten de vervoersorganisaties zich in voor duurzamer goederenvervoer, door bijvoorbeeld met milieuvriendelijker vrachtauto’s te rijden, grotere combinaties aan de rand van de stad te ontkoppelen of afvalstromen te combineren, zodat er minder vervoersbewegingen nodig zijn.

Ondernemers

De betrokken gemeenten en vervoerders gaan het convenant nu uitwerken en uitvoeren. Het gaat daarbij onder andere om het vastleggen van lokale logistieke routes en bevoorradingsplaatsen en -tijden. Omdat daarbij veel maatwerk komt kijken, worden indien nodig ook lokale ondernemers hierbij betrokken.