Agenda goederenvervoer kabinet valt goed bij Logistieke Alliantie

Goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en de betrokken overheden nodig voor verdere uitvoering

10-07-2019  De 18 partijen die samen de Logistieke Alliantie vormen, waaronder evofenedex,  reageren instemmend op de goederenvervoeragenda van het kabinet die vandaag door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer is gestuurd. Daarin staat onder meer dat de minister het transport van goederen de komende jaren minder via de weg wil laten gaan, maar vaker over water, via spoor en door buisleidingen. In totaal wordt er 40 miljoen euro vrijgemaakt om deze modal shift een impuls te geven.

Het belang van logistiek voor de hele samenleving wordt volgens de bedrijfslevenpartijen en infrastructuurbeheerders steeds groter. Ontwikkelingen zoals in e-commerce, toenemend wereldwijd protectionisme en klimaatproblemen stellen het logistieke systeem in Nederland daarbij voor nieuwe uitdagingen. En met de agenda anticipeert het kabinet op dit toenemende belang.  

Agenda raakt iedereen

“Met deze agenda heeft het kabinet de richting bepaald hoe we samen het logistieke systeem klaar maken voor de toekomst. Het opslaan en vervoeren van goederen gaan we met behulp van innovatie nog veiliger, efficiënter en duurzamer maken. En dat gaat ieders leven raken, want logistieke vragen spelen overal. Bij leveringen aan huis, het bevoorraden van ziekenhuizen en zorginstellingen tot aan- de afvoer van producten van en naar onze MKB-ers en industriële complexen. Of dat nu over de weg, het water, het spoor of door de lucht is. Nu komt het aan op goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en de betrokken overheden in de verdere uitvoering”, aldus de voorzitter van de Logistieke Alliantie, Steven Lak.  

Handel én logistiek

Vorige week presenteerde het bedrijfsleven al haar visie 'Handel en Logistiek in 2040' aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. "Deze agenda is een eerste uitwerking van het kabinet op onze oproep om het logistieke systeem in samenhang met de vraag naar logistieke diensten vanuit handels- en productiebedrijven te bezien en de impact daarvan op de samenleving. Het goede nieuws is met deze agenda het ministerie laat zien dat die denkrichting is geland. De uitwerking van deze agenda in gezamenlijke programma’s met voldoende middelen en in samenwerking met de topsector logistiek, heeft nu de hoogste prioriteit. Zo houden we samen Nederland sterk en welvarend”, besluit Lak.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder