Akkoord over scheiding Brexit, weg vrij voor onderhandelingen handelsrelatie

De EU en London zijn akkoord over de boedelscheiding (fase 1) in de Brexit onderhandelingen.

08-12-2017 Witte rook uit Brussel: De EU en London zijn akkoord over de boedelscheiding (fase 1) in de Brexit onderhandelingen. Dit maakte voorzitter Juncker van de Europese Commissie vanmorgen vroeg bekend. Wij verwelkomen deze doorbraak, des te meer omdat Juncker aangeeft dat fase 2 van de onderhandelingen – de nieuwe (handels)relatie – kan starten.

Akkoord

Brussel en London zijn het na een half jaar onderhandelen eens geworden over drie grote scheidingsthema’s: De grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en vice versa en de rekening van de scheiding. De grens met Noord-Ierland blijft grotendeels open, wel komen er grenscontroles om invoerrechten te heffen. De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk (VK) en vice versa worden beschermd. Europese burgers kunnen in het VK blijven leven, werken en studeren. Eerder werd al bekend dat London op termijn 60 miljard euro terugbetaald aan Brussel als rekening voor de scheiding. De verwachting is dat EU-leiders op 14 en 15 december tijdens de EU-top definitief groen licht geven voor de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen.

Handelsrelatie

Voor Nederlandse im- en exporterende bedrijven is het cruciaal dat de handel na Brexit eenvoudig blijft verlopen. Dat betekent dat per 29 maart 2019 nieuwe, goede handelsafspraken in moeten gaan, of dat een overgangsperiode gaat gelden totdat goede handelsafspraken zijn gemaakt. De handelsafspraken moeten in ieder geval zorgen voor soepele doorgang aan de grens, een gelijk speelveld voor bedrijven, zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten, gelijke producteisen en geen invoering van invoerrechten. Gezien de relatief korte tijd die over is om handelsafspraken te maken – gemiddeld duren de onderhandelingen van de EU over een handelsakkoord zes jaar – roepen we de onderhandelaars op vaart te maken met de nieuwe fase van de onderhandelingen.

Grote belangen

Werknemers, bedrijven en de BV Nederland hebben grote belangen bij goede handelsafspraken met de Britten, zodat de handel ook na Brexit eenvoudig blijft verlopen. Het VK is onze derde handelspartner wereldwijd en 300.000 Nederlanders danken hun baan aan de handel met de Britten. Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor zo’n 38 miljard euro aan goederen naar het VK, tegenover een import van zo’n 21 miljard euro. Belangrijke exportsectoren zijn telecommunicatie, farmaceutische producten en groente- en fruit.

 

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder