25-11-2011  Het dc van Akzo Nobel is op 23 november uitgeroepen tot het Veiligste Magazijn van Nederland. Het bedrijf deed in 2006 ook mee aan de verkiezing en heeft sinds die tijd diverse maatregelen genomen om de arbeidsveiligheid op een hoger plan te brengen.

Veiligheidscultuur

EVO is trots dat een van haar leden winnaar is van deze bijzondere prijs. Zeker omdat het van groot belang is om te investeren in een goede veiligheidscultuur. Onderzoek toont aan dat duurzaam omgaan met de werknemers en investeren in veiligheid leidt tot minder ongevalsrisico’s. Dit is voor bedrijven én de maatschappij zeer rendabel; het ziekteverzuim daalt, de werksfeer is beter en de productiviteit gaat omhoog.

Looppaden

Bij Akzo Nobel zijn afzonderlijke looppaden ingevoerd en is het verkeersplan met de bijbehorende regels aangepast. Pallets staan nu in de breedte opgesteld in de picklocaties, zodat medewerkers minder ver hoeven te reiken.

Wheellocks

Verder is de onderste ligger iets naar boven gezet, ook bedoeld om het bukken en trekken aan verpakkingen minder arbeidsintensief te maken. Bij de laaddocks zijn aparte wheellocks aangebracht, waardoor vrachtauto’s pas kunnen wegrijden nadat een expeditiemedewerker de auto heeft vrijgegeven.

Orde en structuur

Maar het belangrijkst is misschien wel de orde en structuur in werkprocessen, de rust in de operatie. ‘Een strak, schoon en goed georganiseerd magazijn' gaf de jury als kwalificatie mee.