Albert Heijn start proef duurzaam vervoer

Elektrisch en hybride trucks met trailer vanuit nieuw dc Zaandam

18-02-2019  Om in de nabije toekomst supermarkten emissievrij te kunnen bevoorraden, gaat Albert Heijn tests doen met elektrische trucks met trailer. Daartoe gaat de winkelgigant een samenwerking aan met de vervoerders Simon Loos en Peter Appel. DAF levert de auto’s, TNO is de kennispartner van het project. Vrijdag 15 februari werd het startschot gegeven voor de proef in het gloednieuwe distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zou de starthandeling van de duurzaamvervoerstest verzorgen, maar moest verstek laten gaan vanwege een spoedoverleg over - uitgerekend - het klimaatakkoord in de ministerraad. “Mevrouw Van Veldhoven moest in het kabinet praten over het grote belang van het klimaat”, merkte directeur-generaal Mobiliteit Mark Frequin van het ministerie, die de staatssecretaris verving, fijntjes op. Frequin zei verder dat, ondanks alle goede voornemens, elektrische auto’s nog erg schaars zijn in ons land, terwijl ze een belangrijke rol spelen bij het concept-klimaatakkoord. Hij moedigt daarom initiatieven uit het bedrijfsleven stevig aan.

Hybride trucks

Mede om die reden wordt er met grote belangstelling uitgekeken naar de proef van Albert Heijn, waarbij niet alleen volledig elektrisch aangedreven vrachtauto’s worden ingezet, maar ook hybride trucks, die zowel een elektromotor als een dieselmotor hebben. “Vanuit het dc in Zaandam kunnen we dan het centrum van Amsterdam geheel emissieloos bevoorraden, maar ook het centrum van Utrecht. In het laatste geval rijdt de truck over de snelweg  met zijn dieselmotor, maar gaat hij in de stad over op elektrische aandrijving”,  aldus Cees van Vliet, directeur winkelorganisatie en distributie van Albert Heijn.

Trekkers

Bevoorrading met elektrische vrachtauto’s is op zichzelf niet nieuw, maar tot nu gebeurde dat alleen met relatief compacte bakwagens. Voor de proef van Albert Heijn en zijn partners rijden nu trekkers, die een trailer kunnen meenemen en zodoende meer laadcapaciteit hebben. Dat er daarbij ook hybride trucks worden gebruikt, is een Europese primeur. De DAF CF Hybrid die ervoor wordt ingezet is een zuiver Nederlandse ontwikkeling; DAF werkt ervoor samen met het Nederlandse VDL, dat de elektrische aandrijflijn levert. VDL verzorgde ook de snellaadvoorziening bij het Zaanse dc van Albert Heijn.


Workshop Kostprijscalculatie 

Op 2 april organiseren wij de Workshop Kostprijscalculatie. In deze workshop leren deelnemers een juiste kostprijscalculatie voor het transport te maken. Verder wordt de deelnemers bijgebracht hoe zij deze kosten kunnen beïnvloeden, krijgen ze inzicht in de kosten van het eigen wagenpark, kunnen zij de tarieven van logistieke dienstverleners beter beoordelen en wordt het aspect duurzaamheid in combinatie met transportkosten uitvoering behandeld.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder