02-12-2011  Deze maand is het alcoholslotprogramma ingevoerd. Dit programma maakt het mogelijk om zware alcoholovertreders gerichter aan te pakken. Dat kan jaarlijks vijf à zes doden en vijftig à zestig ziekenhuisgewonden schelen.

Programma

Wie wordt aangehouden met een alcoholpromillage van 1,3 of hoger (beginnende bestuurders al vanaf 1,0 promille), krijgt het alcoholslotprogramma opgelegd.

Motivatieprogramma

Tijdens het alcoholslotprogramma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Daarnaast nemen zij verplicht deel aan een motivatieprogramma, waarin zij leren een scheiding te maken tussen alcoholgebruik en autorijden. 

Kosten

De kosten van het alcoholslot en het begeleidende programma zijn volledig voor de overtreder. Het Alcoholslotprogramma wordt uitgevoerd door het CBR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Startonderbreker

Het alcoholslot werkt als een startonderbreker. Een bestuurder kan zijn auto pas starten als uit de blaastest blijkt dat hij nuchter is. Om fraude te voorkomen moet de bestuurder onderweg op willekeurige momenten een hertest doen. Ook moeten mensen met een alcoholslot regelmatig de ‘blaasgegevens’ laten uitlezen.

Rijbewijs

Deelname aan het alcoholslotprogramma kan alleen in een personenauto. Als deelnemers andere rijbewijscategorieën (A, C, D, CE, DE) in hun bezit hebben dan zijn deze tijdens deelname aan het alcoholslotprogramma ongeldig.  Rijden in bijvoorbeeld een vrachtwagen of een bus is dan niet toegestaan.

Gevolgen beroepschauffeur

De gevolgen  voor beroepschauffeurs die afhankelijk zijn van rijbewijscategorieën A, C, D, CE, DE zijn groot. Zij kunnen dan hun vak niet meer uitoefenen. Na succesvolle afronding van het programma krijgt de deelnemer weer de beschikking over alle  rijbewijscategorieën.

Toestemming

Voor onder andere taxichauffeurs of leaseautorijders geldt dat toestemming van de werkgever/kentekenhouder moet worden verkregen om het alcoholslot in de auto in te mogen bouwen.