31-05-2016  Afgelopen weekend werd de onder Belgische vlag varende supertanker Alice in Rotterdam gelost. Het schip is meteen de grootste tanker die Rotterdam tot nu toe heeft bezocht.

De kapitein van de Alice heeft uit handen van de Rotterdamse havenmeester het Havenbedrijfschildje otvangen. Het schip is voor het eerst in de Rotterdam en het is een traditie dat een zeeschip dat schildje bij zijn eerste bezoek aan de haven uitgereikt krijgt.

Staking

De lading van 270.000 ton dieselolie (ongeveer zes miljoen vaten) is geladen bij de nieuwe raffinaderij bij Pengerang in Maleisië. De lading zou worden gelost bij Total in Frankrijk, maar door de dreiging van stakingen is de koers half mei verlegd naar Rotterdam.

Belgische reder

Het onder Belgische vlag varende Alice van rederij Euronav uit Antwerpen vaart in een charter van zes maanden met laagzwavelige diesel voor Total tussen Azië en Europa.

Rotterdam investeert in diesel

De komst van Alice naar Rotterdam past volgens het Havenbedrijf in het streven naar een belangrijker rol van de haven in productie, handel en opslag van diesel. Het Havenbedrijf investeert daarom in verdieping van de Nieuwe Waterweg tot aan de Botlek, een pijplijn voor uitwisseling van diesel tussen raffinaderijen en in nieuwe steigers.